Eşimle ailem arasında kalıyorum

Eşimle birlikte üç yıldır evliyiz. Eşimle birlikte anlaşamıyoruz. Arada bir kızım var. Eşimle ailem arasında kalıyorum. Eşim ailemi istemiyor ve hep arada kalıyorum.

SORU Oğlum 6 yaşında ve gece altını ıslatıyor. Fiziksel hiçbir rahatsızlığı yok ve idrar yollarıyla ilgili tahlilleri de temiz çıktı. Sıkıntısı gece uykudan uyanamaması. Ne yapmalıyım?

CEVAP Gece idrar kaçırmanın bedensel, ruhsal, toplumsal birçok nedenleri vardır. Bedensel nedenler arasında epilepsinin, geniz etinin, bir tür şeker hastalığının, omurilikle ilgili bir hastalığın da olabileceği akılda tutulmalıdır. Kabaca bedensel bir neden bulunmadığı için diğer etkenlerin gözden geçirilmesi gerekir. Bunlar arasında evde/ailede olabilecek huzursuzluklar, kardeş kıskançlığı, ilgisizlik ve ihmal, aşırı cezalandırılma, uykunun derin olması sayılabilir. İdrar kaçırmanın ilaçla ve davranışçı tekniklerle tedavisi vardır. Bir çocuk ve ergen ruh hekimi bu konuda gerekli yardımı yapacaktır.

SORU Kızım 4 yaşında ana okuluna gidiyor. İki yaşında çok güzel konuşuyordu, şimdi ise çekingen toplum içinde pek konuşmuyor. Biri bir şey sorduğu zaman cevap vermiyor, verse bile alçak sesle konuşuyor.

CEVAP İki yaşında güzel konuşurken sonradan konuşmanın azalması ve alçak sesle konuşma daha çok ruhsal etkenlerin varlığını düşündürür. Bu durum dış etkenlere bağlı olabilir ve çocuğun bunlara verdiği bir tepkidir. Durumun nedenlerini anlamak için, bu durumun ne zaman ve hangi durumda ortaya çıktığının, aile ilişkilerinin, anne-çocuk ilişkisinin, varsa kardeş ilişkisinin, ailede kaza-ameliyat-ağır bir hastalık geçiren olup olmadığının, istismara uğrama olup olmadığının araştırılması uygun olur. Başka belirtiler varsa, onlarla birlikte bir çocukluk çağı depresyonu da araştırılmalıdır. Bunlardan bir sonuca ulaşılamazsa, çocuk ve ergen ruh hekimine başvurmak gerekir.

SORU Eşimle birlikte üç yıldır evliyiz.  Eşimle birlikte anlaşamıyoruz. Arada bir kızım var. Eşimle ailem arasında kalıyorum. Eşim ailemi istemiyor ve hep arada kalıyorum.

CEVAP Evlendikten sonra kişinin ailesi artık eşi ve varsa çocuklarıdır; anne-baba evinden farklı düşünmek gerekir. Evliliklerin sağlıklı yürümesi için iki tarafın da çaba göstermesi beklenir.  Ailelerle ilgili olarak yapılacak en iyi şey, iki tarafın ailesine de eşit uzaklıkta durmak ve aileleri evlilik ilişkisine karıştırmamaktır. Bunu yapabilmek için hem evlilik, hem de anne-baba ile ilişkileri iyi dengelemek, arada kalma gibi bir duruma düşmemek gerekir.

ÇOK TUTARSIZ BİRİYİM

ÇOK SABIRSIZIM

TAKINTILAR TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

ZAYIFLAMAYA ÇALIŞIYORUM OLMUYOR

SORU-CEVAPLAR...4. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2021Yayınlanma Tarihi:24 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.