Çok sabırsız biriyim

Ben çok çekmiş biriyim, ilaç kullanıyorum, çok sabırsızım. Doktor sırası beklerken terk edip gidiyorum, ne önerirsiniz?"

SORU
Ben çok çekmiş biriyim, ilaç kullanıyorum, çok sabırsızım. Doktor sırası beklerken terk edip gidiyorum, ne önerirsiniz?

 

CEVAP “Çok çekmiş olma” anlatımı daha çok, kişinin kendisiyle veya çevresiyle ilgili çok sıkıntılı olaylar yaşadığı anlamında düşünülür. Çok çekmek ilaç kullanmaya neden olduysa, olayların etkilerinin önemli olduğu kabul edilmelidir. Sabırsızlık veya tezcanlılık bir kişilik özelliği olabilir. Kimi zaman bazı durumlarda da sabırsızlık görülebilir. Bunlar arasında obsesif kişilik yapısı, obsesif kompulsif bozukluk, yoğun stres yaşama sayılabilir. Durumun bunlardan hangisine veya bir başka nedene mi bağlı olduğunun belirlenip ona göre bir yol haritası çizilmesi uygun olur. Basit öneriler olarak ototelkin, dikkati başka yöne kaydırma, solunum (gevşeme) egzersizi sayılabilir.

SORU Aşırı kızgınlık, sinir, sinirlendiğimde kekeme oluyorum, konuşamıyorum.

CEVAP Öfkelenme, sinirlenme gibi duygusal yaşantılarda titreme, kekeleme gibi belirtiler sık görülür. Bu belirtiler bu duygusal yaşantıları yaşayan herkeste görülebilir ve tamamen sinir sistemiyle ilgili bir durumdur. Burada önemli olan, aşırı öfke ve sinire neyin neden olduğunun bulunmasıdır. Bulunduğunda, buna yönelik olarak öfke kontrol programları uygulanabilir. Bozukluk olarak aralıklı patlayıcı bozuklukta sık görülür.

SORU Otuz altı yaşında erkek kardeşim var. 1997’den bu yana gece 3-4 kez uyanıp yemek yiyor (uyku modunda, tam uyanık değil) 1993'te manik-depresif teşhisi kondu, ilaç kullanıyor. Bu gece yemelerine bir çözüm bulmamız konusunda yardımcı olursanız, çok sevinirim.

CEVAP Bipolar bozukluk (manik-depresif) için kullanılan ilaçların çoğu iştahı açar. Fakat bipolar bozuklukta gece kalkıp yemek yemek beklenen bir belirti değildir, ilaçlarla da ilgili olduğu düşünülmez. Kalkıp yemek yeme uyku modunda olduğu için, burada temel sorun uyku ile ilgili olabilir. Bu durumda, bir uyku merkezinde uykunun gece boyunca aletlerle incelenmesi, uyku bozukluğu olup olmadığının belirlenmesi, epilepsi ve uyurgezerlik yönünden değerlendirilmesi gerekir. Bunlar normalse, uyku derinliğini artırıcı ilaçlar verilebilir.

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

ÇOK SABIRSIZIM

TAKINTILAR TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

ZAYIFLAMAYA ÇALIŞIYORUM OLMUYOR

SORU-CEVAPLAR...4. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.