Eşcinsellik hastalık mıdır?

Eşcinsellik bir hastalık mıdır? Vazgeçilebilir mi? Yoksa bu bir hastalık değilse nedir tam olarak eşcinselliğin açılımı ve sebepleri hakkında bilgi almak istiyorum.

CEVAP Eşcinsellik kavramını anlamak için cinsiyet, cinsel kimlik ve uygun cinsel davranış kavramlarına değinmek gerekir. Cinsiyet, bir kişinin kadın veya erkek olmasıyla ilgili biyolojik yönlerini gösterir. Cinsel kimlik, bir kişinin kendisini kalıcı olarak kadın veya erkek olarak hissetmesidir. Uygun cinsel davranış ise, bir kişinin cinsel kimliğine uygun cinsel davranışlarda bulunmasıdır. Eşcinsellik dar veya geniş anlamda kullanılabilir. Bu anlamlar için cinsel yönelim ve cinsel tercih kavramları önemlidir. Cinsel yönelim kişinin istemsiz cinsel yanıt verme eğilimini, cinsel tercih istemli bir eğilimi gösterir. Eşcinsellik, cinsel eş olarak aynı cinsiyetten kişileri hayal etmek veya bu kişilerle ilişkiye girmek olarak görülebilir. Nedenleri konusunda biyolojik, genetik, sosyokültürel etkenler, cinsel kimlik gelişmesi konularında çeşitli görüşler ve kuramlar vardır. Bunların birbirini çeşitli düzeylerde etkilediği, eşcinsellerde birden çoğunun etkili olduğu düşünülür. Kültüre göre, eşcinsellik kavramı hastalık olarak kabul edilebilir veya edilmeyebilir. Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya'daki ülkelerde eşcinsellik bir cinsel yönelim olarak görülür ve hastalık olarak kabul edilmez. Yaklaşık 40 yıl önce psikiyatride eşcinsellik hastalık sınıflandırmasından çıkarılmıştır. Çeşitli ülkelerde eşcinsellerin birbiriyle evlenmesi yasaldır ve evlat edinmelerine de izin verilmiştir.

SORU Babamda çok aşırı bir sinir var ve ellerini çok su ile yıkıyor acaba sinirden mi oluyor çünkü çok duruyor çeşme başında ve sürekli yıkıyor.

CEVAP Ellerini çok uzun süre yıkama ve sinirlilik bir bozukluğun belirtisi olabilir. Bu belirtiler obsesif kompulsif bozuklukta sık görülür. Kişi aniden parlayıp saman alevi gibi sönebilir. Ellerini çok uzun süre yıkayarak kendisinden beklenen rol ve işlevleri yerine getiremeyebilir. Böyle kişilerde temizlikle ilgili takıntılar da sık görülür ve kişi takıntıdan kurtulmak için yıkama davranışları gösterebilir. Babanızın durumunun netleşmesi için bir psikiyatriste başvurursanız, yardımcı olacaktır.

SORU 22 yaşında üniversite öğrencisi bir gencim, yaklaşık 9 ay depresyon ilaçları kullandım yan etkilerinden dolayı cinsel isteksizlik ve sertleşmede zorlanma yaşadım ama doktorum ilaçları bırakınca geçer demişti. İlaçları bırakalı 3 ay oldu ama ben hala o psikolojinin etkisinde olduğumdan dolayı aynı sorunum devam ediyor.

CEVAP Antidepresanların yan etkileri arasında cinsel yan etkilerin olduğu bilinmektedir. Doğal olarak ilacı bıraktıktan bir hafta kadar sonra geçmesi beklenir. Geçmemesi durumunda depresyonunuzun sürüp sürmediği, cinsel yan etkilerle ilgili önyargılarınızın olup olmadığı, cinsel isteksizlik yapabilecek başka nedenler araştırılmalıdır. Depresyonunuz sürüyorsa, psikiyatristiniz durumunuz için uygun görürse cinsel yan etki yapmayan antidepresanlar önerebilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:23 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.