Erken doğan bebek bakımı

Erken doğan bebeğin bakımı nasıl olmalı?

Prematüre olarak dünyaya gelen bebekler, organlarının büyüyüp gelişeceği dönem olan 37 haftayı doldurmadan önce doğdukları için yaşamların ilk günleri bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliyor.

Günümüzde anne karnındaki ortamı sağlayabilen donanıma sahip yeni doğan üniteleri, özel bakım yöntemleri ile onların bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmasına yardımcı oluyor. Erken doğan bebeğin hastaneden taburcu olduktan sonra evdeki bakımı da büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yeni doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, prematüre bebeklerin bakımı hakkında bilgi verdi.

ERKEN DOĞAN BEBEKLER SAĞLIK SORUNU YAŞAYABİLİR

Erken doğan bebeklerde; akciğer ile ilgili sorunlar, kafa içi kanamalar, sindirim sistemi problemlerinin getirdiği hastalıklar, erken ya da geç dönemde enfeksiyon, görme, işitme nörolojik sorunlar görülebilir. Yeni doğan ünitelerinde ortamın düzeni ve bebeğe yapılan her müdahale son derece titiz bir yaklaşım gerektirir.

KANGURU BAKIMI HASTANEDE KALIŞ SÜRESİNİ AZALTIR

Kanguru bakımı adı verilen uygulama ile bebeğin sadece altı bağlanmış ve başında bir başlık olacak şekilde anne sütü alması, anne sıcaklığını hissetmesi sağlanır. Anne ile bebeğin fiziksel teması, yeni doğanın solunum ve kalp ritmini olumlu yönde etkiler. Annenin sesi ve mırıldanması, bebeğin nörolojik ve zihinsel gelişimini sağlar. Bebeğin vücut ısısı korunur, anne ve babası ile arasında psikolojik bir bağ kurulur. Kanguru bakımı olan prematüre bebekler, anne sütleri ile daha iyi beslenir, daha sakin uyur ve hastaneden daha kısa süre içinde taburcu edilir. Bu bebekler daha çabuk kilo alır, oksijen seviyeleri yükselir ve kalp atışları düzenlidir. Normal bir odada rahatlıkla soluk alabilen ve beslenebilen bu bebekler, hayati tehlike yaratacak bir hastalıkları yoksa ve günlük ağırlık artışı uygunsa taburcu olabilmektedir.

EVDE TİTİZ BAKIM GEREKLİ

Erken doğan bebekler sağlıklı bir şekilde hastaneden taburcu olduktan sonra evde bakım süreçleri de ayrı bir önem kazanmaktadır. Özellikle evde bebeğe yapılan ziyaretler enfeksiyon riskini artırdığından bu konuda ailenin ve yakın çevresinin anlayışlı, bilinçli bir tutum sergilemesi gerekir. Odanın sık sık havalandırılması, ışıklandırmanın sağlanması, bebeğe dokunmadan önce ellerin yıkanması özellikle damlacık enfeksiyonu riskini azaltmak açısından son derece önemlidir. Birinci aydan itibaren ilk beş ay boyunca aylık aşıların yapılması, anne-babanın da boğmacaya karşı mutlaka aşılanması ve bebeğin her gün temiz hava alması için dışarı çıkarılması, taburcu olduktan sonra yapılması gereken bakımlardır.

BEBEĞİN KONTROLLERİ İLKOKUL ÇAĞINA KADAR DEVAM ETMELİ

Erken dünyaya gelen bebeklerin düzenli kontrolleri hastaneden çıktıktan sonra belirli aralıklarla devam ettirilmelidir. Dördüncü haftadan sonra göz muayenesi, işitme taraması detaylı olarak yapılmalı ve daha sonra poliklinikte gelişimleri takip edilmelidir. Bebeğin zamanında başını dik tutmasından, oturmasından ve emeklemesinden okul çağına kadar ciddi bir izleme programına alınması önemlidir. Çocuğun ilkokuldaki başarısını görene kadar kontrollere devam edilmelidir. Çünkü bebekken fark edilmeyen öğrenme problemleri veya hiperakitivite ilkokulda ortaya çıkabilir.

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ağustos 2015Yayınlanma Tarihi:06 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.