ERGENLİK GENLERLE BELİRLENİYOR

CUMHURİYET BİLİM EKİ

175 bilimci adamı kanutladı. İlk regl zamanı, en azından kısmen beden ağırlığından sorumlu olan genlerle belirleniyor.

 


Araştırmacılar 87.000 kadının verilerini değerlendirerek 30 gen ve kalıtım parçası ve cinsel olgunluğu çalıştıran on potansiyel genetik faktör saptamış. Ama bunlarla ergenliğin genetik olarak ne zaman başladığı yine de tamamen açıklanamıyor.

Bilim insanlarına göre 30 gen farklı zamanlarda başlayan ergenliklerin ancak yüzde altısını açıklıyor, cinsel olgunluğun başlangıcı yüzde elli oranında genlerle, yüzde elli oranında ise çevreyle daha doğrusu yaşam biçimiyle belirleniyor. İlk reglin başlangıç zamanı çok farklıdır. Bazı kızlar dokuz yaşından önce bazılarında ise 17 veya 18 yaşında regl görür.

Bilim insanları bu farkın yüzde elli oranında genlere bağlı olduğunu tahmin ediyor. Diğer yarısı ise çevresel faktörlere bağlı. Burada en önemlisi beslenme. Besleyici madde yetersizliği ve düşük kilo ergenliğin geç başlamasına neden olurken aşırı beslenme ve buna bağlı kilo artışı regl kanamasının erken başlamasına yol açıyor. Exeter Üniversitesi’nden Anna Murray yönetiminde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları beslenme ve ilk regl arasındaki ilişkinin genlerde yattığını gösteriyor.

Araştırmacılar regl başlangıcıyla ilişkilendirilebilecek genleri bulabilmek için 32 araştırmanın verilerine yeniden değerlendirmiş. Bu şekilde 30 gen saptanmış, diğer on genin regl ile ilişkisi kesin olarak kanıtlanamamış. Hormonsal süreçleri ayarlayan genler dışında, yağ metabolizmasında katkıları olan ya da aşırı kiloyla bağlantılı olabilecek şaşırtıcı derecede çeşitli genler söz konusu. Buna göre bazı kadınlarda hem aşırı kilodan hem de erken reglden sorumlu kalıtım özellikleri bulunmakta diyor araştırmacılar.

Yeni saptanan 30 gen ilk regl başlangıcının yüzde 12 oranda genlerle ilgili olduğunu söylüyor. Oysa bilim insanları cinsel olgunlukla ilişkilendirilebilecek daha bir dizi kalıtım bölümünün bulunması gerektiğini düşünüyor. Bu kalıtım bölümlerinin bulunması, erken başlayan ergenliğin örneğin meme kanseri, kalp-dolaşım hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların riskini yükselttiği için önem taşıyor.

BENLER GEÇ YAŞLANDIRIYOR

Londra King’s College Üniversitesi bilim insanları, çok sayıda bene sahip olan insanların hem daha geç yaşlandıklarını hem de daha iyi kemik ve kaslara sahip olduklarını buldu. Araştırmaya yaşları 18-79 arasında değişen tek yumurta ikizi olan ve olmayan 1200 kadın ikiz katılmış.

Sonuçlara göre yüzden fazla bene sahip olan kadınların osteoporoza yakalanma riski, yirmi beşten az bene sahip kadınlara kıyasla yüzde elli daha düşük. Anlaşıldığı üzere çok sayıda ben taşıyan insanlar çok daha uzun telomerlere sahip. Telomerler, kromozomların her iki ucunda bulunan, genetik bilgi içermeyen DNA birimleridir. Hücrenin her bölünmesinde kısalırlar ve telomerler kısaldıkça hücreler yaşlanır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.