EPİLEPSİ İLE MÜCADELEDE MUCİZE

ANKA

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin de etkin üyelerinden Prof. Dr. Barış Baklan, epilepsi ile mücadelede çocuklar için müzik ve şiir yarışması gibi etkinlikler de düşündüklerini, ancak resim yapmanın çocukların kendilerini ifade etmede rakipsiz olduğunu ve hastalıkta mücadelede de önemli bir katkı yaptığını söyledi.

Epilepsinin son yıllarda geliştirilen ilaçlar ve cihazların yanı sıra cerrahi müdahaleyle artık tedavi edilebilir bir hastalık haline geldiğini belirten Prof. Dr. Barış Baklan, "Kimi aileler epilepsi hastası çocuklarını toplum önüne çıkarmak istemediği gibi hastalığın bilinmemesi için de çaba harcıyorlar. Bir anlamda utanılacak, saklanacak bir hastalık olarak görenler var hala. Ancak bu yılki resim yarışmasında da gördük ki epilepsi hastası çocuklar, hastalıklarından korkmuyorlar ve gizlemiyorlar. Aksine resim gibi yüksek bir ifade aracını iç dünyalarını, hayal güçlerini yansıtarak mutluluklarını başkalarıyla paylaşmaktan da çekinmiyorlar. Bir anlamda çocuklar bu konuda ailelerine de, bizlere de çok iyi örnek oluyorlar" dedi.

Prof. Dr. Baklan, epilepsi ile yaratıcılık arasında doğrudan bir bağ olmamakla birlikte geçmişte ve bugün resimde, müzikte ve edebiyatta dünyada çok önemli epilepsi hastası sanatçılar olduğunu hatırlatarak, çocuk yaşta sanatsal yetilerin teşvik edilmesinin önemini de vurguladı.

YARIŞMAYA REKOR KATILIM

İlköğretim çağındaki 6-16 yaş arasında epilepsi hastası çocukları hedefleyen resim yarışmasının bu yıl rekor katılımla gerçekleşmesi düzenleyicileri harekete geçirdi. Prof. Dr. Barış Baklan, Türk Epilepsi ile Savaş Derneği'nin Sanofi-Aventis ilaç firması ile ortaklaşa bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği "Epilepsi ve Ben" isimli resim yarışmasına geçen yıl sadece 13 çocuk başvururken, bu yıl bu sayı 175 gibi çok yüksek sayıya ulaşmasını resmin mucizesi olarak niteledi. İlköğretim çağındaki epilepsi hastası öğrencileri hedefleyen yarışmaya sadece İzmir'den 45 öğrenci başvurdu. İstanbul ve Ankara’daki ilköğretim okullarından da önemli sayıda başvuru oldu. Yarışmaya doktorların da yönlendirmesiyle Erzurum, Diyarbakır’ın da bulunduğu gibi Anadolu’nun birçok kentinden de başvurular geldi. Para ödüllü yarışmaya epilepsi hastası olmayan çocukların da başvurduğu, ancak başvurularının kabul edilmediği bildirildi.

Aralarında nöroloji alanında ünlü profesörlerin ve ünlü ressamların bulunduğu jüri, 175 resim arasından yedisini ödüle, 18’ini de sergilenmeye değer buldu. Epilepsi hastası çocukların toplumla bütünleşmesini teşvik etmek ve hastalıkla ilgili farkındalığı arttırmak için resimler Türkiye’nin önde gelen hastanelerinde sergilenecek.

YARIŞMA TÜM TÜRKİYE’DEKİ OKULLARDA TANITILACAK

Sanofi-Aventis bu yıl yarışmayı duyurmak için yaygın tanıtım yaptı. 7 bine yakın afiş hazırlayarak okullarda, hastanelerde, eczanelerde yarışmanın duyurusunu yaparken, yarışmaya yaygın katılım sağlamak için öğretmenlerin ve doktorların da yardım ve katkısını aldı. İstanbul ve Ankara'daki ilköğretim okullarında yaklaşık 40 bine yakın başvuru formu dağıtıldı.

Sanofi-Aventis Ürün Müdürü Levent Öztekin, gelecek yıl yapılacak yarışmanın hazırlıklarına daha erken başlayacaklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak yarışmanın tanıtımının tüm Türkiye'deki ilköğretim okullarına yaygınlaştırılmasına çalışacaklarını söyledi.

"RESİM AİLELERİ VE BİREYLERİ BİRBİRİNE YAKLAŞTIRIYOR"

Türk Epilepsi İle Savaş Derneği üyesi ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Özkara, resim yarışması ile amaçlarını "Türkiye genelinde epilepsi hastalığı bulunan 6-16 yaş arasındaki çocuklara hitap eden bu yarışmanın amacı, epilepsi konusunda farkındalığı artırmak, epilepsisi olan çocukların kendilerini ifade etmesini sağlamak ve epilepsiden etkilenen bireyleri ve aileleri yakınlaştırmak" olarak açıkladı.

Yarışmacıların suluboya, yağlıboya, yağlı ve kuru pastel ya da karışık türlerde katıldıkları yarışmanın jürisinde de epilepsi hastası çocuklara destek olmak üzere bu alanda söz sahibi önemli isimler yer aldı. Epilepsi hastası çocukların yaptığı çalışmaları ressam Neş'e Erdok, ressam Evin İyem'in yanı sıra çocuk psikiyatrisi uzmanı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden Doç. Dr. Hande Sert, Türk Epilepsi İle Savaş Derneği’nden Prof. Dr. Barış Baklan, Prof. Dr. Çiğdem Özkara, Prof. Dr. Ayşın Dervent, Prof. Dr. İbrahim Bora ve Prof. Dr. M. Barış Korkmaz'ın yer aldığı jüri değerlendirdi.

Yarışmanın 6-11 yaş kategorisinde, Hazal Ceylan birinci, Eda Özkan ikinci, Merve Deniz Çiçek ve Selin Akkaya üçüncü oldu. 12-16 yaş kategorisinde ise Zekican Sarısoy birinci, Pelin Yavaş ikinci ve Ayşe Kara üçüncü oldular. Her iki kategoride de birinciye 2 bin TL, ikinciye bin 500 TL ve üçüncüye bin TL para ödülü verildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.