EMPATİ VE ŞİDDET

Medicalnewstoday.com

Araştırmalarda, empatiden sorumlu beyin devrelerinin şiddetle ilişkili devreler olduğu görüldü.

 


Valencia Üniversitesi'nden araştırmacılar fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme tekniğini kullanarak, empatiyle ilişkili beyin yapıları hakkında bilimsel bir araştırma yürüttüler.
Araştırma sonucunda kişinin kendisini bir başkasının yerine koyabilme becerisi olan, empatiden sorumlu beyin devrelerinin kısmen şiddetle ilişkili devreler olduğu görüldü.

Revista de Neurologia dergisinin son sayısında yer alan çalışmada şu sonuç öne çıktı: prefrontal ve temporal korteks, amigdala ve limbik sistemin başka yapıları (insula ve singülat korteks gibi) empati hissinin ortaya çıktığı tüm koşullarda "temel bir rol" oynuyor.

Araştırmacılara göre bu beyin yapıları saldırganlık ve şiddeti yöneten yapılarla "şaşırtıcı bir şekilde" çakışıyor. Sonuç olarak empati ve şiddete ilişkin beyin devreleri "kısmen benzerlik" gösteriyor.

Çalışmanın öncü araştırmacısı Luis Moya Albiol "Bugüne kadar soykırımlar, seri katliamlar gibi, şiddetin en dehşet verici örneklerini sergilemiş bir tür olmamıza rağmen, en fazla empatik özellikler taşıyan tür olduğumuzu da söyleyebiliriz" diyor.

Hepimiz empatiyi teşvik etmenin şiddet üzerinde engelleyici bir etki gösterdiğini biliyoruz. Fakat bu etki sadece sosyal içerikli değil, biyolojik temelli bir etki de olabilir. Sinir devrelerin bir yöndeki uyarımı diğer yöndeki aktiviteleri azaltıyor da olabilir.

Bu durum empati devreleri daha aktif olan bir beyinde normal koşullarda şiddet etkinliklerinin daha sönük olacağı anlamına gelebilir.  Araştırmacılar insanları empati konusunda eğitmenin savaş ve çatışmaları azaltıcı bir etki yaratacağı kanaatindeler.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.