Elektronik oyuncaklar, üretkenliği etkiliyor

Cocuk gelişim uzmanları, elektronik oyuncakların, çocukların gelişiminde iddia edildiği kadar yararı olmadığını belirtiyor

Elektronik oyuncaklar, üretkenliği etkiliyorGazi Universitesi Cocuk Gelişimi ve Okulöncesi Eğitim Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Doç. Dr. Neslihan Avcı, çocuğun gelişimi için oyunun ve oyuncakların önemli olduğunu belirterek, ''çocuk sevgiyle büyür, oyun ve oyuncaklarla kişilik kazanır'' diye konuştu.

Avcı, her şeyin değiştiği dünyada, oyunların ve oyuncakların da değiştiğini, oyuncak sektörünün tamamıyla ''elektroniğe'' yöneldiğini ve elektronik oyuncakların çocuğun ''üretkenliğini'' körelttiğini söyledi.

Cocuğun elektronik oyuncaklar ve bilgisayar oyunları ile oynarken, oyununa kendinden bir şey katamadığını, kolaycılığa ve tembelliğe alıştığını belirten Avcı, şunları kaydetti:

''Cocuk için oyuncak değil oyun önemlidir. Elektronik oyuncaklar, beraberliği ortadan kaldırıyor. Daha da önemlisi, paylaşmayı ve toplumla birlikte hareket etmeyi engelliyor. Elektronik oyuncaklar doğallığı alıp götürüyor, çocukları egoistliğe ve yalnızlığa sevk ediyor. Komutlar eşliğinde oynanan oyun çocuklarının zihinsel gelişimine katkı sağlamıyor.''

Avcı, matematiksel zeka, dikkat, algı, göz-el koordinasyonu ve muhakeme gibi bazı zihinsel işlevlerin gelişiminde yararları bulunmasına karşın, elektronik oyuncakların çocuğun gerçek anlamdaki oyun faaliyetini ve sosyal gelişimini olumsuz bir biçimde etkilediğini kaydetti.

Elektronik oyuncakların sağlık açısından da zararları olduğunu kaydeden Avcı, elektronik oyuncakların ve piyasada bulunan diğer kokulu oyuncakların kimyasal zehirlenmelere yol açabildiğini belirtti.

Avcı, elektronik oyuncakların ve bilgisayar oyunlarının çocukları tüketici birey olarak alıştırdığını, evdeki eşyalarla veya doğada bulunan malzemelerle yapılan oyuncakların çocukları doğaya ve çevresine saygılı kişiler haline getirmede yararı olacağını söyledi.

KARAKTERE GORE OYUNCAK

Cocuğun gelişiminde, oyun ile oyuncaklar arasında önemli bir bağ olduğunu, bu bağın çocukların fiziksel ve ruhsal yapılarına göre değişiklik gösterdiğine işaret eden Avcı, ''Cocuğun karakterine, fiziksel ve ruhsal yapılarına uygun oyuncaklar seçilmeli'' diye konuştu.         Cocuğun spora ilgisi varsa, sporla ilgili oyuncaklar, şoförlüğe ilgi duyuyorsa, şoförlük mesleği ile ilgili oyuncaklar alınması gerektiğini belirten Avcı, oyuncak seçiminde cinsiyet ayrımından korkulmaması gerektiğini, erkek çocuğa istiyorsa bebek, kız çocuğa ise araba alınabileceğine işaret etti.         Avcı, çocukların oyuncaklar ile cinsiyetlerini ilişkilendirerek oynadıklarını, erkek çocukların bebeklerle oynadıklarında babalık, kız çocuklarının ise araba ile oynarken kadın sürücü rolüne büründüklerini söyledi.         Ailelerin çocukları için öncelikle güvenli oyuncaklar seçmeleri gerektiğini vurgulayan Avcı, sağlam, kullanışlı, yumuşak kumaştan yapılmış, yıkanabilir, boyası çabuk çıkmayan, yutulabilecek kadar küçük olmayan ve kimyasal maddeler içermeyen oyuncakların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak:  //www.milliyet.com.tr/extra/venus/cocuk/coc003/cocuk58.html


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:22 Mayıs 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.