EKSİK DİŞ UTANDIRMASIN

Hürriyet

Diş kayıpları, günümüzde hem sağlık hem de estetik açıdan oldukça önem taşıyor. Kişiyi toplumdan uzaklaştırıyor.


Dişleri sağlıklı, bakımlı ve güzel kişiler konuşma, gülme ve kendine güven konusunda daha rahat olurken; ağız kokusu, dişlerinde renk ve simetri bozukluğu olan bireyler çevreleri ile ilişkilerinde daha çekingen ve uzak davranabiliyorlar…

mplant alanında uzman doktor olan Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya; kaybedilen dişlerin zamanla ağız yapısı ve yüz simetrisi bozukluğuna kadar giden sorunlara yol açtığını belirterek, kişilerin bu tedavinin zor ve acı veren bir uygulama olduğunu düşünerek genellikle ihmal ettiğini söyledi. Konu hakkında bilgi veren Çankaya, diş implantı olarak adlandırılan işlemin, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış yapay diş kökleri olduğunu belirtti. Titanyumun doku dostu bir malzeme olduğunu vurgulayan Çankaya, kemik ile hücresel düzeyde özel bir bağ oluşturarak biyolojik dokulara kolayca uyum sağladığını belirtti. Vücudun normalde yabancı maddelere karşı geliştirdiği iltihabi veya alerjik reaksiyonları titanyuma göstermediğini açıklayan Diş hekimi Çankaya ayrıca, günümüzde, implantların tartışmasız diş eksikliğinin en doğal ve en iyi tedavi yöntemi olduğunu da vurguladı. Uygulama hakkında açıklamalarda bulunan Çankaya şunları söyledi:

İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

" İmplantlar için belirli bir ömür biçilmesi doğru değildir. Amaç, hastanın implantı ömür boyu kullanmasıdır. Kişi ağız bakımına gerekli özeni gösterip, 6 aylık rutin diş hekimi kontrollerini ihmal etmediği takdirde implantını ömür boyu kullanmasının önünde bir engel yoktur."

DİŞ İMPLANTININ YERLEŞTİRİLMESİ ZOR VE AĞRILI BİR İŞLEM Mİ?


"Diş implantının yerleştirilme işlemi oldukça kısa süren ve kolay bir uygulama. Birçok kişi uygulama şekli sebebi ile bu işlemi korkutucu bulsa da, uygulama sonrası ne kadar kısa ve kolay bir işlem olduğu konusunda hemfikir.

Uygulama tamamen lokal anestezi altında yapılıyor ve diş çekiminden bile daha kolay bir işlem. Tedavi esnasında implantın yerleştirildiği bölge uyuşturulduğu için hasta hiçbir ağrı ve rahatsızlık hissetmiyor."

İŞLEM SONRASI AĞRI OLUYOR MU?

"Hastalar arasında yapılmış pek çok akademik anket çalışması, implant uygulaması sonrası şikâyetlerin diş çekimi sonrası şikâyetlerden çok daha az olduğunu göstermiştir. İmplantın yerleştirildiği gün hissedilen sızı, alınacak basit ağrı kesicilerle önlenebilir."

HER HASTAYA İMPLANT UYGULANABİLİR Mİ?
"Çok ender karşılaşılan bazı hastalıklar dışında ergenlik dönemini tamamlamış hemen herkese implant tedavisi yapılabilir. Fakat şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda dikkatli bir ön planlama gereklidir.

TEDAVİNİN SÜRESİ NEDİR?
"Önceki yıllarda implant ile çene kemiğinin hücresel düzeyde bağlanması için 3 ile 6 ay arasında bir süre beklemek durumundaydık. Daha sonra üst yapı olarak ifade ettiğimiz porselen kaplamaların hazırlanması işlemine geçiliyordu. Fakat her geçen gün değişen ve gelişen diş implantları sayesinde bu süre oldukça kısalmış durumda. Günümüzde kemik dokunun durumuna göre 1,5 ile 3 ay arasında bir süre yeterli olmakta. Ayrıca bazı durumlarda hastaya implant takıldığı gün implant üstü protezi de uygulayabiliyoruz. Yani hasta dişsiz gelip, dişli çıkmış oluyor."

İMPLANTLAR ÖZEL BİR BAKIM GEREKTİRİYOR MU?
"Doğal dişlerin bakımından farklı değildir. Evde yapacağınız günlük rutin ağız-diş bakımı ve yılda iki kez diş hekimi kontrolü yeterli olacaktır. Zaten 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrolünü implant tedavisi uygulanmış olsun veya olmasın bütün herkese tavsiye ediyoruz. Günlük ağız-diş bakımı ile kastettiğimiz dişlerin günde iki defa, ikişer dakika fırçalanması, diş ipi kullanımı ve bazı durumlarda ağız duşu uygulamasının yapılması. Yani dişlerinize iyi bakıyorsanız, implantlarınıza da iyi bakıyorsunuz demektir".
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.