Einstein'ın ilginç alışkanlıklarından ne öğrenebiliriz?

Dünyanın en zeki bilim insanlarının ilginç alışkanlıkları da var.

Örneğin ünlü İngiliz matematikçi, gökbilimci ve fizikçi Newton seksten uzak durmanın yararlarından söz ediyor, Yunan filozof ve matematikçi Pisagor fasulyeyi ağzına sürmüyor, ABD'nin kurucularından Benjamin Franklin çıplak 'hava banyosu' yapıyordu.

Ama bunların birçoğu safsatadan ibaret olabilir mi? Bilim insanları zekânın genetikle ilgisinin sandığımızdan daha az olduğunu söylüyor. Son veriler, zeki insanları ayıran özelliklerin yüzde 40'ının çevre kaynaklı olduğunu gösteriyor. Yani günlük alışkanlıklarımız beynimiz üzerinde büyük etkide bulunuyor, onun yapısını ve düşünme biçimimizi değiştiriyor.

Tarihteki zeki insanlar içinde, deha ile ilginç alışkanlıkların ilginç bileşimine en iyi örneklerden biri Albert Einstein olabilir. Atomdan enerji çıkarmanın sırlarını bulan Alman fizikçinin uyku, beslenme ve hatta giyim alışkanlıklarından, zekâ geliştirme amaçlı ipuçları edinebilir miyiz?

10 SAAT UYUMAK MI, KISA KESTİRMELER Mİ?

Uykunun beyin için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz. Einstein bunu çok ciddiye alıyordu. Günde 10 saat uyuduğu biliniyor. Bu, bir Amerikalının günümüzde ortalama uyuduğu 6,8 saatin bir buçuk katıdır.

Ünlü Amerikalı yazar John Steinbeck şöyle diyordu: "Gece zor gelen bir sorunun, uyku komitesinin girişimiyle sabah çözüldüğü çok görülmüştür."

İnsanlık tarihinin en önemli teorileri arasında yer alan periyodik cetvel, DNA'nın yapısı ve Einstein'in izafiyet teorisinin uyku sırasında ortaya çıktığı söylentileri gerçekten doğru mu?

Uyuduğumuzda beynimiz her 90-120 dakikada bir hafif uyku ile rüya gördüğümüz derin uyku arasında gidip gelir. Hızlı göz hareketleri (REM) olarak da bilinen derin uyku safhasının öğrenme ve hafıza bakımından daha çok önem taşıdığına inanılıyordu.

Fakat hikâyenin tamamı bundan ibaret değil. "Hafif uyku gizemini koruyor, ama uykunun yüzde 60'ı bu uykudan oluşuyor" diyor Ottawa Üniversitesi'nden nörolog Stuart Fogel.

Bu uyku, her biri birkaç saniye süren hızlı beyin aktivitesi ile karakterize olur. "Ne kadar çok uyursanız bu aktivite o kadar çok tekrarlanır" diyor Fogel.

Beyinde ani elektrik enerjisi üretilmesini içeren bu aktivitenin fazla sayıda olması, kişinin 'akışkan zeka" adı verilen ve yeni sorunları çözme, yeni durumlarda mantığı kullanma ve bağlantıları görme becerisine daha fazla sahip olmasını sağlar. Bu, olguları ve rakamları hatırlama becerisiyle ilgili zekadan farklı, mantık becerisiyle ilgilidir. Einstein'ın okulu sevmemesi ve "bakıp bulabileceğiniz hiçbir şeyi ezberlemeyin" tavsiyesinde bulunmasının nedeni buna bağlanabilir.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Haziran 2017Yayınlanma Tarihi:15 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.