Duygusal şiddete de maruz kalıyorlar

Dünyada kadınlar daha çok duygusal şiddete maruz kalıyor.

Dünyada kadınlar daha çok duygusal şiddete maruz kalıyor. Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayda Çelebioğlu, dünyada kadınların daha çok duygusal şiddete maruz kaldığını belirterek, "Fiziksel şiddete de maruz kalan kadınların sayısı hiç azımsanmayacak şekilde. Erkekler yanımızda olursa daha duyarlı olurlarsa kadına yönelik şiddet önlenebilir" dedi.

duygusalsiddetErzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi ve Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi tarafından, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" dolayısıyla program düzenlendi. Havuzbaşı'nda toplanarak yakasına mor kurdele takan grup, "Kadını tekmelemek sadece karnındaki bebeğinin hakkıdır", "Ey Türk kadını sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlarda taşınmaya layıksın", "Kadına şiddete son" yazılı pankartlar taşıyarak, Cumhuriyet Caddesi'nden Yakutiye Kent Meydanı'na yürüdü. Burada, farkındalık oluşturmak için düzenlenen ve kadın sığınma evlerinde kalan kadınların yaptığı el emeği göz nuru malzemelerle ünlülerin şiddete karşı farkındalık oluşturmak için çektirdiği fotoğrafların yer aldığı "Şiddete Son" adlı çadırın açılışı yapıldı. Doç. Dr. Çelebioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, farkındalık oluşturmak için yürüyüş düzenlediklerini belirterek, kadınların daha çok şiddet gördüğünü söyledi. "Dünyada kadınlar daha çok duygusal şiddete maruz kalıyorlar. Fiziksel şiddete de maruz kalan kadınların sayısı hiç önemsenmeyecek şekilde. Erkekler yanımızda olursa, daha duyarlı olurlarsa kadına yönelik şiddet önlenebilir. Buna  yönelik farkındalık oluşturacak çalışmalar  yapılmalı" diyen Çelebioğlu, Türkiye'deki şiddetin dünya ülkeleriyle aynı oranda olduğuna dikkati çekti.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET İNSAN HAKLARI İHLALİDİR" Çelebioğlu, tüm dünyada savaş mağduru kadınların maruz kaldıkları şiddet olaylarının da azımsanmayacak oranda olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların giderek artan ve çeşitli biçimlerde maruz kaldıkları cinsiyete dayalı şiddete odaklanılması açısından önemli. Bugün ülkemizde, tarih boyunca, her yerde, her zaman, savaşta ve barışta, cephede, tarlada, evde, sokakta eşiyle yan yana omuz omuza yürüyen kadının nasıl olup da bu denli kötü muameleye maruz bırakıldığının irdelenmesi açısından önemli. Dünyada her üç kadından birinin hayatında en az bir kez şiddet gördüğü tahmin ediliyor. Bu oran ülkemiz için de maalesef benzer." "BU SORUN GİZLİ KALMAMALI" Erasmus programı kapsamında Çek Cumhuriyeti'nden gelen yabancı öğretim üyelerinden Mana Majducmova da kadına yönelik şiddetin bütün ülkelerin sorunu olduğunu vurgulayarak, "Bu sorun gizli kalmamalı, kadın bunu ifade etmeli. İlgili birimlerle irtibata geçmeli. Daha dikkatli ve sabırlı olmamız gerekiyor. Bu sorun ailede çözülür" dedi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:28 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.