Dünyada 15 bin kan emici böcek var

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Şahin, kan emici böceklerin çok tehlikeli hastalıkların taşıyıcısı olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Şahin, kan emici böceklerin çok tehlikeli hastalıkların taşıyıcısı olduğunu söyledi. kanemiciŞahin, dünyada yaklaşık 15 bin kan emici böcek bulunduğunu belirtti.

Her kan emici böceğin hastalık taşımadığını ifade eden Şahin, şöyle devam etti: "Ancak bunların çok önemli bir kısmı virüs hastalıkları, bakteriyel hastalıklar, riketsiyal hastalıklar (Hücre içinde yaşayan mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklar), protozoon (tek hücreli canlı) kaynaklı dediğimiz sıtma gibi hastalıkları, hatta solucan hastalıklarını taşıyorlar. İnsanlarda görülen fil hastalığı var. Ayaklarda, yerleştiği yerlerde büyümeye neden oluyor. Düşünün bunu yapan bir solucan, hastalığı insanlara taşıyan da sivrisinekler." Şahin, bataklıkların artropot (eklem bacaklı omurgasız hayvan) ve böceklerin üreme ortamı olduğuna dikkati çekerek, bunların aşırı üremesinin insan sağlığını tehdit ettiğini, başta sıtma olmak üzere çok tehlikeli hastalıkları insanlara taşıdıklarını söyledi. Böceklerle kimyasal ya da biyolojik mücadelenin yanı sıra mekanik mücadele de yapılabileceğini vurgulayan Şahin, "Bazı böcekler durgun sularda ürüyorlar. Su seviyesini artırarak, azaltarak ya da direne ederek bunlarla mücadele edilebilir. Bazı böceklerin gelişme ve üreme dönemlerinde suyun belirli bir seviyede bulunması gerekir. Suyu biraz azaltırsanız açıkta kalır ve yok olmasına neden olabilir. Yükselme ve alçalmaya bağlı zaman zaman populasyon, fauna değişiklikleri yaşanabilir" diye konuştu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:01 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.