Dünya insanı anlamak istiyor

Bireyler; önce kendini sonra insanları anlamak, davranışlarını tanımak, yorumlamak istiyor.

Bireyler; önce kendini sonra insanları anlamak, davranışlarını tanımak, yorumlamak istiyor.

Kendisiyle, insanın insanla olan ilişkisinien iyi şekilde nasıl düzenlerim onu düşünüyor. Varlığı, doğayı, dış dünyayı, atomdan galaksiye kadar evreni anlamaya odaklanan insanoğluartık 21 yy. da kendini tanımaya odaklandı. Bu paralelde Türkiye’de de psikolojiye ilginin her geçen gün arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, psikoloji lisans ve ilgili yüksek lisans bölümlerine ilginin oldukça yoğun olduğunu söyledi. Davranış sağlığı ve bilimlerinde Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi,2012-2013 eğitim-öğretim yılında derslere başlıyor. Kayıtların ardından Üsküdar Üniversitesi şimdi yeni akademik yıla hazırlanıyor. “İnsanı anlamak” istiyor musun? Diye soran Üsküdar Üniversitesi, bu soruyla izleyeceği eğitim modeline ilişkin de bilgi veriyor aslında. Dünyanın ve bilimin eğilim gösterdiği alana odaklanıyor. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi dekanı, Sosyal Bilimlere Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, bu noktada önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Günümüzde bilim ve teknolojinin gelişmesinin disiplinleri de bir arada çalışmaya zorladığına vurgu yapan Ömerustaoğlu, üniversite olarak uygulamadaki bu zorunluluğu akademik yapıya taşıyarak Davranış ve Sağlık Bilimleri alanında multidisipliner bir yaklaşımı hedeflediklerini söyledi. Bu yaklaşımla beraber üniversite olarak bilinç, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi anlamak için yola çıktıklarını sözlerine ekleyen Ömerustaoğlu, dünyanın eğildiği insanı çözmeye yönelik bir adım daha yaklaştıklarını kaydetti. Prof. Dr. Ömerustaoğlu artık dünyanın insanı anlamak istediğine dikkat çekti ve Türkiye’de psikolojiye ilginin günden güne arttığına dikkat çekti.Ömerustaoğlueğitimlerini de bu yönde planladıklarını söyledi. “Türkiye’de gençler psikoloji istiyor. Bireyler; insanı, kendini, davranışlarını tanımak, yorumlamak istiyor. Kendisiyle olan ilişkisini, insanın insanla olan ilişkisini en iyi nasıl düzenlerime kafa yormaya başlamış. Bu, ülke olarak iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Bütün meseleler üzerinde düşünmesi, yani varlığı, doğayı, dış dünyayı, atomdan galaksiye kadar evreni anlamaya odaklanan insan bakıyorsunuz şimdi yani 21 yy. da kendini tanımaya odaklanmış.”

KLİNİK PSİKOLOJİ VE BİYOMEDİKAL ANABİLİM DALLARI AÇILDI

Psikoloji lisans ve ilgili yüksek lisans bölümlerine yoğun ilginin olduğunu belirten Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, yüksek lisans eğitimine önem verdiklerini söyledi. Şuan Sosyal Bilimleri Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hastane İşletmeciliği Bölümlerine tezli ve tezsiz yüksek lisans öğrencisi aldıklarını kaydeden Ömerustaoğlu; sağlık, sosyal ve fen bilimleri enstitülerinde yeni bölümleri açacaklarını da ifade etti. Ömerustaoğlu bunun için YÖK’e başvuruda bulunduklarını, bazılarının ise sonuçlanma aşamasında olduğunu belirtti. “Klinik psikoloji ve Biyomedikal Anabilim Dalları kabul edildi ve açıldı.KlinikPsikolojisi Anabilim dalı Sosyal Bilimlerde, Biyomedikal Anabilim Dalını ise Fen bilimleri Enstitülerinde açacağız. Önümüzdeki günlerde YÖK’ten öğrenci alınmasıyla ilgili yetki geldiğinde de öğrenci alacağız.

YENİ BÖLÜMLER DE AÇILACAK

Bunun yanında Sosyal Bilimler Enstitüsünde Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji ve Bilişsel Psikoloji açmayla ilgili başvuruda da bulunduk. Onların neticelenmesini bekliyoruz. Öğrenci alımı için Fen Bilimleri Enstitüsünden Moleküler ve Nörobilimiçin de başvurumuz var. Sağlık bilimleri Enstitüsü için İç Hastalıkları Hemşireliği başvurusunda da bulunduk. Bunun da neticelenmesini bekliyoruz.”

YÜKSEKLİSAN MEZUNLARIYLA DOKTORA EĞİTİMİ HEDEFLENİYOR

Üniversite olarak şuan için yüksek lisan eğitimine ağırlık verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, ilk yüksek lisans mezunlarıyla doktora eğitimlerine başlamayı hedeflediklerini söyledi. Doktora eğitimi için YÖK’ün şart koştuğu öğretim elemanı sayısı ve kriterlerini karşıladıklarını vurgulayan Ömerustaoğlu: “Araştırma yapmak, bilgi üretmek, entelektüel anlamda kendini geliştirmek ve akademisyen olmak isteyenmeraklı, öğrenmeye arzu duyan kişileri üniversiteye bekliyoruz” dedi. Şaban Özdemir (NPGRUP)  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.