Doğru yöntemlerle ateşi kontrol altına alın

Kış aylarının kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde özellikle okul dönemindeki çocukların çoğunda ateşli hastalıklar yaşanıyor. İşte doğru yöntemlerle ateşi kontrol altına alma yolları.

Kış aylarının kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde özellikle okul dönemindeki çocukların çoğunda ateşli hastalıklar yaşanıyor. İşte doğru yöntemlerle ateşi kontrol altına alma yolları.

Çocuğun ateşlenmesi ise genellikle anne babalarda panik yaratıyor. Halbuki ateş her zaman korkulması gereken bir durum değil. Önemli olan ateşli çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğinin doğru bilinmesi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA BUNLARI MUTLAKA ÖĞRENİN

Vücuda giren herhangi bir iltihap durumunda metabolizma kendini savunmaya geçiyor. Bu savunmanın en büyük göstergesi ise yükselen ateş. Vücut ısısı beyindeki hipotalamus bölgesinde ısı kontrol merkezinin denetiminde. Hipotalamus termostat gibi görev yaparak vücut ısısını dengeliyor. Isı ayar eşiği genellikle enfeksiyon hastalıkları seyrinde artan pirojen diye adlandırılan maddeler yardımıyla daha yükseğe ayarlandığında yeni duruma uyum için vücut ısısı da artıyor ve ateş meydana geliyor. Pirojenler bir taraftan ateşin gelişmesini sağlarken diğer taraftan da ateşe yol açan nedene karşı vücut savunma sisteminin uyarılmasını sağlayarak enfeksiyonun sınırlandırılmasında katkıda bulunuyor. Yani ateşe bilinçli bir şekilde yaklaşıldığında zararlı olmadığı söylenebilir. Ancak maalesef pek çok anne baba ateşli çocuğa yaklaşım konusunda yeterli bilgiye sahip değil ya da kulaktan dolma aldıkları bilgiler doğrultusunda hareket ediyor. Bu durum da ateşin çok daha yükselmesine ve sorunun artmasına neden oluyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Yüce, ateşli çocuklara nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgi veriyor.

ATEŞİN STANDARDA İNMESİ DEĞİL ÇOCUĞUN KENDİNİ İYİ HİSSETMESİ ÖNEMLİ

Çocuklarda ateş, genellikle kısa süre içinde kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Ateşli çocukların sadece yüzde 15 gibi az bir kısmında antibiyotik tedavisi gereksinimi olan bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu. Ateş tedavisinde temel amaç çocuğunun rahatlatılması ve rahatsız edilmemesi. Ateşin normale döndürülmesi, ateşe neden olan hastalığın tedavisi anlamına gelmiyor. Semptomatik tedavide amaç, vücut ısısının normal düzeyine döndürülmesi olmamalı. Büyük çocukların kendini iyi hissettiği küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısısı düzeyi tedavi için yeterli. Yani ateşin tedavisi için vücut sıcaklığının mutlaka 36 dereceye düşmüş olması gerekmiyor.

ATEŞE KARŞI İLK 5 ÖNLEM

1- KIYAFETLERİNE DİKKAT EDİN: 38.5 derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin. 2- SIVI ALIMINA ÖZEN GÖSTERİN: Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın. 3- ORTAMIN SICAKLIĞINI MUHAFAZA EDİN: Bulunduğu ortamın sıcaklığını 21-22 derece arasında tutmaya dikkat edin. 4- ILIK DUŞ ALDIRIN: 29-32 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın. 5- HEMEN ATEŞ DÜŞÜRÜCÜYE SARILMAYIN: Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz.

ATEŞ DURUMUNDA YAPILMAMASI GEREKEN 5 HAREKET

1- Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun üzerini örtmeyin 2- Kalın kıyafetler giydirmeyin. 3- Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın. 4- Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın. 5- Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın. Birçok anne baba tarafından yapılan bu uygulamalar ateşin daha da yükselmesine, ilaç ve alkol zehirlenmesi gibi sonuçlara yol açabiliyor. 3 ayın altındaki bebeklerde ateşe dikkat! Çocuklarda ateş, genellikle 2-3 gün içinde kendiliğinden iyileşen basit viral hastalıklardan kaynaklanıyor. Ancak ateşli çocuğun yaşı burada çok önemli. Özellikle 3 ayın altındaki ateşli her çocuk hiç zaman kaybetmeden mutlaka doktor tarafından değerlendirilmeli, ateşe yol açan durumun araştırma ve tedavisi hastane şartlarında olmalıdır.

ATEŞ İÇİN KRİTİK SÜREÇ 3 GÜN

3 aydan büyük çocuklarda ateşin derecesi ve süresi yanında hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak hareket edilmeli. Genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, ateşi 38.5 derecenin altındaki çocuklar evde semptomatik ateş tedavisi ile 3 güne kadar izlenebiliyor. Şayet ateşin süresi 3 günü geçiyorsa doktor muayenesi mutlaka gerekiyor. ACIBADEM HASTANESİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:30 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.