DIŞ GÖRÜNÜŞE DİKKAT

Anneyizbiz

Dış görünüşünüzü zayıflatırken iç organları zayıflatmayın. Kilo sorunu olan bir insan sadece fazla yemekten dolayı kilo almıyor.


Uzmanlar anlatıyor:
 
Bir insan zayıflamaya karar verdiğinde ilk düşündüğü şey bir diyet listesi bulmak ve tıbbi yararı kanıtlanmamış çaylardan, ilaçlardan medet ummak oluyor ne yazık ki...

Aslında bu tür gıda takviyelerinin bir çoğunun insan vücudu üzerinde uzun süreli etkinliği ve güvenirliği ile ilgili yeterli klinik araştırmalar yapılmadığından sağlık üzerine son derece zararlı etkileri olabiliyor.

Bir insanın eğer 10 kg’dan fazla kilo fazlalığı varsa bunu kendi başına çözmesi çok kolay olmayabilir ve bu konuda tıbbi yardım alırsa, hastalık ilerlemeden kalıcı olarak çözülmüş olur. Zayıflama tedavisinin belki de en zayıf noktası hastanın tekrar geri kilo almasıdır.

Bunun nedeninin de insanların bunu sadece estetik bir problem olarak algılaması ve bir an önce kilo vermek uğruna akla hayale sığmayacak mucize düşük kalorili diyetler yapması veya bilimsel olmayan ürünler kullanmalarıdır. Bunu yapan insanlar kısa vadede kilo verseler bile uzun vadede tekrar kilo alabilirler. Bir sonraki kilo verme girişimi de vücut sistemlerinin dengesini kaybetmesi nedeni ile daha da zor olabilir.

Fazla kilo sorunu olan bir insanın bunun sadece fazla yemekten kaynaklanmadığını bilmesi gerekir. Zayıflama ve ideal kiloda kalabilme işi 3 boyutludur. Bunun birinci boyutu şişmanlığa neden olabilecek metabolik hastalıklar ve şişmanlığın neden olduğu hastalıklar açısından, kişinin bir dahiliye uzmanı tarafından detaylı olarak muayene edilerek kan testlerinin yapılmasıdır.

Zayıflama tedavisinin ikinci boyutu ise hastaya ömür boyu sürecek doğru yeme davranışının tekrar kazandırılmasıdır. Bu tabii ki, haftada bir değişen insan hayatına uymayan diyet listeleri ve çorba tarifleriyle olmaz. Hastayı besinler konusunda birebir eğiterek kendi kendine çıkış yolları bulmasını sağlamak gerekir.

Üçüncü boyutu ise tabii ki aktivitedir. Ancak burada kişiyi aktiviteye yönlendirirken, hayatı boyunca yapamayacağı çok ağır egzersizler yapmaya sevk etmek yerine hareketi, kişinin yaşam tarzı haline getirmek gerekir.

Hızlı kilo vermek için yapılan birçok mucize rejim, insan vücudunda kalıcı hasar bırakabilir. Kemik erimesi, kalpte ritim problemleri, safra kesesi taşları, saç dökülmesi, tırnak kırılması, halsizlik, yorgunluk gibi... Eğer rejim yaparken halsizlik, yorgunluk hissediyorsak, şaçlarımız dökülüyor, tırnaklarımız kırılıyorsa, bayılma hisleri gelip kalp çarpıntısı hissediyorsak, yanlış yapıyoruz demektir.

Dış görünüşümüzü zayıflatayım derken, iç organlarımızı zayıflatmamamız ve bozmamamız gerekir. Şişmanlık ciddi ve komplikasyonları olan bir hastalıktır. Kalıcı tedaviyi mucize formüllerin peşinde değil tıpta aramamız gerekir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.