Diktatörün hobisi

Santiago, Chile -Buradaki askeri akademinin bakımlı arazisinde bulunan Augusto Pinochet Ugarte Kütüphanesi, Şilili diktatörün bir yağlıboya portresiyle ziyaretçileri karşılıyor.

Santiago, Chile -Buradaki askeri akademinin bakımlı arazisinde bulunan Augusto Pinochet Ugarte Kütüphanesi, Şilili diktatörün bir yağlıboya portresiyle ziyaretçileri karşılıyor.

diktatorEvet, kütüphanecinin masasının arkasında, yönetimi altında 3 bin insanın öldürüldüğü veya ortadan kaybolduğu, neredeyse 40 bin insanın da işkenceden geçtiği General Pinochet'nin tablosu asılı. İçeride onun kişisel koleksiyonundan kitaplar var. 17 yıllık bir iktidarın sonunda, 1990'da koltuğundan inmeden önce akademiye bağışladığı kitaplar, kişisel kütüphanesinin bir bölümünü teşkil ediyor. Pinochet gizlice kamu kaynaklarını kullanarak meğer Latin Amerika'nın en büyük ve en değerli kitap koleksiyonlarından birini oluşturmuş. 50 bin kitaptan oluşan ve 3 milyon dolar değer biçilen kitaplığın gelişimini "Augusto Pinochet'nin Gizli Edebi Hayatı" adlı kitabında inceleyen Cristóbal Peña, "Pinochet müthiş bir aşağılık kompleksinden muzdaripti ve bunu kitap toplayarak telafi etmeye çalışıyordu" diyor. General Pinochet, Santiago'nun eski merkezindeki sahaflardan küçük bir çevre aracılığıyla kitaplarını buluyor ve bazı eserleri yurt dışındaki diplomatik görevlilerden istiyordu. Kitapların parası örtülü ödenekten karşılanıyordu. 20 milyon dolardan fazla paranın yattığı sanılan diktatörün gizli banka hesapları araştırılmış olmasa, kitaplık gün ışığına belki de hiç çıkmayacaktı. Pinochet 2006'da 91 yaşında öldüğünde, insan haklarını ihlal etmenin yanı sıra zimmete para geçirmek ve vergi kaçırmakla da suçlanıyordu. Kitaplığın gözden kaçması; koleksiyonun birkaç eve, kendi adına kurulmuş bir vakfa ve askeri akademiye dağıtılmış olmasından kaynaklanıyor. Pinochet kitaplığının bir bölümünü alan Başkan Pinochet Vakfı'nın yöneticisi Roberto Mardones, "General Augusto Pinochet'yi yakından tanıma ve dürüstlüğünü görme şerefine kavuştum" diyor. General Pinochet'nin Napolyon dönemi hakkında topladığı birçok çalışma arasında, Marie Élie Guillaume de Baudus'un "Études Sur Napoléon" (Napolyon Üstüne Etütler) kitabının 1841 tarihli Fransızca orijinali ve İspanyolcaya çevrilmiş başka eserler görülüyor. Sömürge döneminden nadir ciltli eserler de var; şiir veya kurmacaysa neredeyse hiç yok. Pinochet kitaplığının keşfinden sonra bazıları, onun sanıldığından daha karmaşık bir insan olduğunu savunmaya başladı. Ancak diğerleri, bir kitap koleksiyonu var diye diktatörün aydın fikirli olduğu sonucuna varılamayacağını söylüyor ve sahip olduğu eserlerin çoğunu okumadığından şüphe ediyor. Pinochet'nin 1973 darbesinden önce Salvador Allende hükümetinde yer alan ve halen BM'de üst düzey bir görevde bulunan 65 yaşındaki Heraldo Muñoz'a göre, "Pinochet entelektüel olarak vasat, ama kurnazdı ve çoğu zaman gözlerini karanlık bir gözlüğün arkasında saklardı". Diktatörün "Jeopolitik" adlı kitabının imzalı bir nüshasına sahip olan, ama hayranlık da beslemeyen Muñoz, onun şaşırtıcı hatalar yapabildiğini belirtiyor. Nitekim kitabının ilk baskısında, "Washington eyaletiyle Washington DC kentini karıştırmış". THE NEW YORK TIMES


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:30 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.