Dikkatin dağılırsa internete gir

İnternet dikkat dağıtan unsurlar açısından adeta bir cennet. Sadece birkaç e-postayı cevaplamak isterken, kendinizi ünlü birinin yeni doğmuş bebeğinin fotoğraflarına bakarken bulabilirsiniz. Dikkatiniz dağılırsa internete girin.

İnternet dikkat dağıtan unsurlar açısından adeta bir cennet. Sadece birkaç e-postayı cevaplamak isterken, kendinizi ünlü birinin yeni doğmuş bebeğinin fotoğraflarına bakarken bulabilirsiniz. Dikkatiniz dağılırsa internete girin.

Ancak kısa süre önce ben farklı bir deneyim yaşadım. Yetiştirmem gereken bir iş yüzünden aşırı derecede stresli olduğum bir anda, Twitter ve Tumblr'da bir şeyler paylaşmaya başladım. Bir süreliğine beynim ve parmaklarım amaçsız bir şekilde internette gezindi. Bundan sıkılınca, işime geri döndüm, tamamladım ve teslim ettim. İnternette yaptığım bu gezintinin tamamı, 10 dakikadan kısa sürmüştü ve beni çok daha verimli hale getirmişti. Şimdiye kadar bize konsantrasyon ve dikkatimizin, ekranlarımızı ve haber kaynaklarımızı dolduran hizmetler yüzünden çabucak dağıldığı ve bizi yorduğu söylendi. Ancak ben internette kendini kaybetmenin canlandırıcı bir etkisi olduğunu keşfettim.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Buna sinirlerimi yatıştırıp işimi bitirebilmek için sık sık başvuruyorum. Demek ki dikkatimi çekmek için çevremden gelen talepleri bir şekilde kontrol edebiliyorum. Bilim insanları ve araştırmacılar arasındaki görüş birliği, aynı anda birden fazla işle uğraşmanın düşünme yeteneğimizi zayıflattığı ve her bir işin kalitesini düşürdüğü yönünde. Ancak beynin esnekliğini ya da sinyal yollarına uyum sağlama ve yeniden organize etme yeteneğini anlama çabaları, henüz emekleme aşamasında. California Üniversitesi'nden sinir bilimci Adam Gazzaley, beynimizin çok sayıda dijital veriyle başa çıkmayı öğrenmiş olabileceğini söylüyor. Gazzaley, "Beynimize daha iyi çalışmayı öğretebiliriz" diyor.

İNTERNET BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN

Bazılarımızın aynı anda birden fazla işi yapma yeteneği diğerlerinden daha iyi. İnternette gezinirken telefonla konuşmak, mevcut bilişsel kapasitemizi, arabayla otoyolda ilerlerken SMS göndermek kadar zorlamıyor. Gazzaley, "Beynimizi farklı görevler arasında daha hızlı geçiş yapmaya zorluyoruz. Bu yeteneklerimizi geliştirebilsek de asıl soru, bu gelişimin ne düzeyde olacağı" diyor. İnsanların dikkatlerini ve dikkat gerektiren çok sayıda internet sitesi ve hizmeti kontrol etmesine yardımcı olmaya çalışan yeni bir sektör doğuyor. Ancak dikkat dağıtan teknolojileri üreten en büyük şirketler, kullanıcılara müsaitlik ve erişilebilirlik durumları üzerinde daha fazla kontrol sağlayan özellikler sunuyor. Apple, yeni nesil mobil yazılımı iOS'in güncellemesine, "Do Not Disturb" (Rahatsız Etmeyin) adında bir özellik eklemeyi planlıyor. Bu özellik bildirimlerin ve telefon çağrılarının duyulmasını engelleyecek. Şirketlere teknoloji konusunda danışmanlık yapan Altimeter Group'tan Susan Etlinger, dünyayla iletişim konusunda kullanıcıya daha fazla güç veren özelliklerin firmaları rakiplerine karşı daha avantajlı hale getirebileceğini söylüyor. Etlinger, "Yeni değer kriterinin dikkat olacağı artık git gide daha açık hale geliyor" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.