Dikkat! Gözlüğünüz bakteri yuvası olabilir

Uzmanlar, gözlük çerçevelerinin ılık su altında iyice durulanmasını ve cam temizliğinde spreyin sadece direkt olarak temizleme bezine sıkılmasını tavsiye ediyor.

Yapılan araştırmalar gözlüklerde tehlikeli bakteriler bulunabileceğini doğruluyor. Gözlüklerdeki özellikle burun pedleri ve kulak klipsleri gibi cilt ile temas eden bölgelerin bakterilerle temas eden noktalar olduklarını vurgulayan uzmanlar, gözlük camı ve çerçeve temizliğinin mutlaka ayrı yapılması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, gözlük çerçevelerinin ılık su altında iyice durulanmasını ve cam temizliğinde spreyin sadece direkt olarak temizleme bezine sıkılmasını tavsiye ediyor.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Dr. Begüm Genç, gözlük bakımı ile ilgili önemli bilgiler ve tavsiyeler paylaştı.

Gözlüklerdeki bakterilere dikkat!

Öğretim Görevlisi Dr. Begüm Genç, 2018'de yapılan bir araştırma ile enfeksiyonlara neden olan bakteriler de dahil olmak üzere gözlüklerde tehlikeli bakterilerin büyüyebileceğinin doğrulandığını söyledi. Genç, “Gözlüklerdeki özellikle burun pedleri ve kulak klipsleri gibi cilt ile temas eden bölgelerin bulaşıcı noktalar oldukları tespit edildi.” dedi.

Gözlük camı ve çerçeve bakımı ayrı yapılmalı

Gözlük bakımını çerçeveler ve camlar olarak ikiye ayırmak gerektiğini belirten Begüm Genç, “Gözlük bakımı için önce gözlüğün hangi materyalden yapıldığı önemlidir. Öncelikle çerçeveleri inceleyecek olursak halk arasında kemik çerçeve olarak tanımlanan asetat, plastik çerçeve olarak bilinen enjeksiyon çerçeve ve metal çerçeveler olarak bilinen çerçevelerin bakımları ayrı yapılmalıdır. Çerçeveler, ter ve yağlarla kirlenebilen burunluklar, vidalar, yaylar ve menteşeler gibi birçok küçük parçaya sahiptir. Birçok kişi gözlük çerçevelerini temizlerken bu tarz ayrıntılara önem vermiyor. Cilt ile temasta olan çerçeveler her türlü dermatolojik soruna yol açabilir.” uyarısında bulundu.

Çerçeveler ılık suda çalkalanmalı

Genç sözlerine şöyle devam etti: “Çerçeveye yapılacak bakım prosedürü optisyenin hammaddesine göre önerdiği yönde olmalıdır. Çerçeveler ılık su altında iyice durulanmalı, burun pedleri ve kulaklıkları silinmelidir. Bu bölgelerin sprey ile ıslatılmış kulak temizleme çöpü veya bez ile temizlenmesi doğru olacaktır. Çerçeve metalse ve oksitlenmiş ise gözlüğün camları çıkarılmalı, nemli bir bez ile hassas şekilde gözlük çerçevesi silinmelidir. Beze silikon kremli bir temizleyici sıkılıp detaylıca ovalanmalıdır.”

Mineral camlar artık tercih edilmiyor

Öğretim Görevlisi Dr. Begüm Genç, gözlük camlarının çerçevelerden farklı hammaddeler kullanılarak üretildiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Camlar temelde organik ve mineral olmak üzere iki kısımda incelenebilir. Mineral camlar pencerelerde kullanılan hammaddeye benzer olduğu için çabuk çizilmez ve kimyasal reaksiyon vermediği için temizliği kolaydır. Lakin günümüzde ağırlıkları ve kırılganlıkları nedeniyle pek tercih edilmiyorlar. Organik camların temelinde ise plastik malzeme bulunuyor. Camların üzerinde ham madde haricinde daha iyi görüntü için çeşitli kaplamalar da kullanılıyor. Yanlış bakımlar sonucu bu kaplamalar kaldırılabiliyor ve kaplamalarda çatlaklar oluşmasına yol açıldığı için görüntü netliği bozulabiliyor. Yüksek teknoloji ile üretilen bu camlar, kaplaması olsa da olmasa da çizilebilirler. Bu sebeple bakımlarını özenle yapmak camın çizilme olasılığını azaltarak ömrünü uzatacaktır. Cam ve çerçeveler farklı ham maddelerden üretilmiş oldukları için tek bir ürünle temizleme yapılmaması gerekiyor.”

Temizleme spreyi direkt cama değil beze sıkılmalı

Gözlük camı temizliğinde öncelikli olarak optisyenden temin edilen gözlük camı temizleme losyonları  ve mikro fiber bezler kullanılmalısını tavsiye eden Genç, “Sprey cama değil mikro fiber beze sıkılmalıdır. Camın çerçeve kısmı ile birleştiği bölgelerde sıvı birikmesi ve kurumaması gibi durumlar ilerde sorun çıkartabilir. Sıvı temizleyicisi yoksa ve sadece bez varsa kuru temizleme yapılıp çizilme riskini azaltmak için nefes ile cam nemlendirilmeli.  Toz ve kir camlara yapışabildiği için gözlük camı çok daha kirli ise yapılması gereken ılık suyla yıkamak olmalıdır. Bu adımda kimyasal malzemelerin kullanılmasını önermiyoruz. Bu tarz malzemeler kaplamalara zarar veriyor. Marketlerde gözlük camı silmek için özel üretilmiş mendillerde kullanılabilir. Bu mendiller, yapıları ve ıslaklık sağlayan malzemeler olmaları sayesinde çerçeve ve cama zarar vermezler.” dedi.

İşte gözlük bakımında dikkat edilmesi gerekenler…

Üsküdar Üniversitesi Optisyenlik Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Dr. Begüm Genç, gözlük bakımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

•    Mikrofiber bezler yumuşatıcı kullanılmadan 30 derecede yıkanabilirler. Aksi durumda bir sonraki kullanımda camda iz bırakabilirler,

•    Musluk suyu çok kireçli ise temizleme amaçlı içme suyu tercih edilebilir. Bu çizilme olasılığını da azaltır,

•    Gözlüğü uygun bir gözlük kabında saklamak gereklidir. Evde beslenen evcil hayvanlar gözlüğün camlarını bile kemirilebildiği için dikkat edilmelidir,

•    Gözlük asla camları aşağıya bakacak şekilde bırakılmamalı. Katlanarak çerçevesi aşağıya, camı yukarıya gelecek şekilde bırakılmalı,

•    Gözlüğü arama sıkıntısını önlemek için her zaman için aynı yere bırakılabilir. Üzerlerine oturmak kolay olacağı için koltuklara, sandalyelere ve kanepelere gözlük bırakılmamasına dikkat edilmelidir,

•    Yapısal ve şekilsel değişikliklere neden olabileceği için gözlükler yüksek sıcaklıkta ve soğukta bırakılmamalıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Temmuz 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.