DERSTEN SONRA NE YAPIYORLAR

Bugün

Siirt'te yaşanan tecavüz olayı 'Yatılı Bölge İlköğretim Okulları'nda neler oluyor' sorusunu gündeme getirdi.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocukların ders bittikten sonra ne yaptığının bilinmediğine dikkat çekip"Çocuklara yaşam koçu verilsin" önerisinde bulundu...

Siirt Pervari'de yaşanan tecavüz olayı gözlerin Yatılı Bölge Okulları'na çevrilmesine neden oldu. İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, YİBO'larda koruyucu ruh sağlığı hizmetinin çok acil verilmesi gerektiğini belirtti.

ÇOCUK VE ERGEN BİR ARADA

Bu çocukların 8 sene aynı binada bir arada kalmalarının doğru olmadığını dile getiren Prof. Tarhan, "13-15 yaşındaki çocuklar ergenliğe geçiş dönemindeler. 8 yaş altındaki çocuklar ise daha farklı çocuklar. Bunların 8 sene bir arada kalmaları çok sakıncalı" şeklinde konuştu. Prof. Tarhan, "Özellikle internette kolay erişim yüzünden çocukların bombardıman altında olduğunu biliyoruz. Bunun sonucunda da çocukların ruhları olgunlaşmadan cinsellikleri olgunlaşıyor. Zaten ergenlik döneminde olan çocuk neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamıyor" şeklinde konuştu.

EĞİTİLMELERİ GEREKİYOR

Bu yaş grubunun kendinde daha çok farkındalık adına eğitilmeleri gerektiğini aktaran Prof. Tarhan, çocuklara yaşam koçları verilmesini önerdi. Prof. Tarhan şöyle devam etti: "O çocuklar ders bittikten sonra kendi hallerine bırakılıyorlar. Kendi aralarında ne yaptıklarını bilmiyoruz. En az 10-15 çocuğa yaşam koçu verilmeli, ağabey tarzında birilerinin onları yönlendirilmesi gerekiyor”

SUÇUN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLMİYORLAR

Toplumu bilinçlendirmek ve bilgilendirmek gerektiğini söyleyen Prof. Tarhan, "Olayı direk analiz etmek şu anda çok doğru değil, mümkün de değil zaten. Bu yaştaki çocuklar suç işlediği zaman genellikle psikiyatrik değerlendirmede önce cezai sorumluluğu var mı ona bakılır. İşlediği suçun farkında mı değil mi, ayırt edebiliyor mu, bunun suç olduğunu biliyor mu bilmiyor mu? Ona bakılır" diye konuştu. Uzmanlık yıllarında bu tarz vahşice cinayet işleyen çocukları çok incelediğini anlatan Prof. Tarhan, "Ergenlik dönemi dikkate alınırdı. Hormonal uyarılması olsa bile bu çocukların bir kısmı suçun anlamını, ne gibi sonuçları olduğuyla ilgili gerekli sorumluluğu bilemiyor. Bu yapılan muayeneyle anlaşılır. Doğru ve yanlış kavramı çocuklara çok iyi öğretilmeli" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.