Depresyona İyi Gelen Yiyecekler

Depresyona İyi Gelen Yiyecekleri biliyor musunuz? Sadece ilaç veya antidepresan değil, beslenme şeklinizi değiştirerek de depresyonunuza fayda sağlayabilirsiniz. Depresyona iyi gelen besinler arasında süt, fındık, somon, midye ve yeşil yapraklı sebzeler var.

Depresyonla Savaşmaya Yardımcı Olan Besinler

SÜT

Süt, iyi bir D vitamini kaynağıdır. Vücudunuzda bu besinin seviyeleri çok düşükse, bu bazen depresyona neden olabilir. Bir Norveç araştırması, D vitamini takviyesi alanların, almayanlara göre bir yıl sonra daha az depresyona girdiğini buldu. Süt sevmiyor musun? Zenginleştirilmiş tahıllar, taze sıkılmış meyve suları ve balık ile de D vitamini seviyenizi artırabilirsiniz.

TAVUK ETİ

Tavuk veya hindi eti vücudunuzun serotonin yapmak için kullandığı protein yapı taşı triptofana sahip. Araştırmacılar, bunun depresyonda kilit rol oynayan bir beyin kimyasalı olduğunu söylüyor. Aslında, bazı antidepresan ilaçlar, beyninizin serotonini kullanma şeklini hedefleyerek çalışır. Aynı moral yükseltici etkiyi tavuk ve soya fasulyesinden de alabilirsiniz.

FINDIK

Fındık, vücudunuzu serbest radikaller adı verilen küçük, zararlı parçacıklardan korumaya yardımcı olan selenyum açısından zengindir. Bir çalışma, diyetlerinde bu besine yeterince sahip olmayan gençlerin depresyona girme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Araştırmacılar, düşük selenyumun depresyona neden olduğunu söyleyemedi. Fındık günlük mineral ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılar, bu nedenle ne kadar yediğinizi sınırlamaya dikkat edin. Bu mineral içeren diğer yiyecekler arasında kahverengi pirinç, yağsız sığır eti, ayçiçeği tohumları ve deniz ürünleri bulunur.

HAVUÇ

Kabak, ıspanak, tatlı patates ve kavundan da alabileceğiniz beta-karoten ile doludurlar. Çalışmalar, bu besini daha fazla tüketenlerde daha düşük depresyon seviyelerine ulaştı. Depresyonu önleyebileceğini söylemek için yeterli kanıt yok, ancak diyetinize daha fazlasını almaktan zarar gelmez.

İSTİRİDYE VE MİDYE

Bu deniz ürünleri favorileri, iyi bir B-12 kaynağıdır. Bazı araştırmalar, vitamin düzeyi düşük olan kişilerin depresyona yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Eksikliği, beyninizin ruh halinizi etkileyen diğer kimyasalları işlemek için ihtiyaç duyduğu s-adenosilmetionin (SAM) adı verilen bir maddenin eksikliğine neden olabilir. Diğer B-12 gıdaları arıyorsanız, yağsız sığır eti, süt ve yumurta deneyin.

KAHVE

Bir kafein molası, daha motive hissetmenize yardımcı olan bir canlandırıcı olabilir. Ancak doğum sonrası depresyonunuz veya panik bozukluğunuz varsa, bazı araştırmalar bunun semptomlarınızı daha da kötüleştirebileceğini öne sürüyor. Diğer araştırmacılar, neden olduğundan emin olmasalar da, bir fincan kahvenin depresyona yakalanma riskinizi azaltabileceğini söylüyor.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Beyin hücrelerinizin iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu ve depresyona karşı korunmanıza yardımcı olabilecek folat ile dolu. Mercimek, fasulye ve kuşkonmaz da tercih edebilirsiniz.

SOMON

Somon balığı ve diğer balıklar çoklu doymamış yağ oranı yüksektir. Araştırmacılar, bunların depresyonla savaşmanıza yardımcı olabileceğini düşünüyor. Omega-3 yağ asitleri olarak adlandırılan bu yağların bir türü, beyin hücrelerinin ruh halinizi etkileyebilecek kimyasalları kullanmasına yardımcı olabilir. Birkaç küçük çalışma, depresyonda olmayan kişilerin duygudurum bozukluğu olanlara göre daha yüksek omega-3 seviyelerine sahip olduğunu gösteriyor.

ABUR CUBURDAN UZAK DURUN!

Hızlı ve doyurucu olabilir, ancak bu işlenmiş gıdalar ruh haliniz için kötü haber olabilir. Bilim adamları, şeker, basit karbonhidratlar ve yağlı yiyecekler açısından yüksek diyetlerin nasıl hissettiğinizi nasıl etkilediğini incelediler. Birçoğu, bu sağlıksız yiyecekler ve depresyon arasında bir bağlantı buldu. Abur cuburdan uzak durun.

WEBMD

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Mayıs 2023

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.