Depreşmeden önce depresyon

Uykusuz bir gecenin ardından sabah yataktan çıkmamak için debelenen depresif bir ruh hali, iştahsızlık, hiçbir şeye ilgi duymama, keyif alamama, suçlulukla karışık kendini değersiz hissetme, konsantrasyonda düşüş, sürekli kaygı hali... Modern dünyanın salgın hastalığı depresyonla yüzleşiyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre depresyon dünyada gelecek 10 yıl içinde en çok görülen ikinci hastalık olacak. Asıl vahim olan ise, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre tedavi edilmemiş depresyon hastalarının oranının ortalama %50, bazı ülkelerde tedavi alanların sayısının %10'dan bile az olması. Durum böyleyken depresyona girmemek, başkasının da girmesini önlemek için ne yapmalı diye düşündük ve sizin için araştırdık.

350 MİLYON KİŞİ DEPRESYONDA

Dünyada depresyon geçirenlerin sayısının 350 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Verilere göre her 100 kişiden yaklaşık 15'i yaşamlarının herhangi bir döneminde depresyon geçiriyor. Bugün her beş kadından ve on iki erkekten birinde depresyon görülüyor. Depresyon kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görülüyor. Ayrılma ve boşanmadan en çok erkekler etkileniyor. Şiddete maruz kalma, yoksulluk, eğitimsizlik, diğer kronik hastalıklar ve aileden birinde bu tür bir hastalık olması depresyonu tetikliyor. Yalnızca yetişkinler de değil okul çağı çocuklarının da yüzde 2'sinde, ergenlerin ise yüzde 5'inde yine depresyon görülüyor.

DEPRESYON VE ÜZÜNTÜ KARIŞTIRILMAMALI

Akıl hastalığı geçiren kişilerle ilgili toplumda yaygın düşünce tehlikeli oldukları. Halbuki bu en büyük yanılgılardan. Depresif kişi başkalarına doğrudan zarar veren kişiler değil. Depresyonun sadece geçiren kişiye zararı vardır o da intihardır. Ancak depresyon ve normal üzüntüyü karıştırmamak gerekiyor. Bir yakının ölümü, kişisel aşağılanma, hayal kırıklıkları, sosyal statü kaybı ve ekonomik kayıplarda psikolojik tepkiler gayet normal karşılanıyor. Aksi yani tepkisizlik durumuna ise Apati' deniliyor. Şizofreni ve kişilik bozuklukları yaşayan kişilerde görülüyor.

KADINLARDA EVLİ, ERKEKLERDE BEKAR OLANLAR RİSKLİ

Üsküdar Üniversitesi öğretim Üyesi Orhan Doğan, kadınlarda evli olanların erkeklerde ise bekar olanların depresyona yakalanmasının daha kolay olduğunu söylüyor. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ise, depresyon tedavisinde temel tedavi yöntemlerinin antidepresanlar ve psikoterapiler olduğunu ancak dünyadaki depresif hastaların ancak %25'inin tedavi olanaklarından yararlanabildiklerini söylüyor. Depresyon tanısı koymak konusunda hekimlerin de zaman zaman yetersiz kaldığını hatta Türkiye'de yapılan bir araştırma sonucunda 100 depresyon hastasından sadece 12'sine doğru tanı koyulabildiğini belirtiyor.

DEPRESYONDAN KORUNMANIN YOLLARI

- Kendinize iyi bakın. Hem fiziksel hem zihinsel egzersiz yapın. Egzersiz sizi sağlıklı kiloda tutarken stresinizi azaltır. - Sağlıklı ve dengeli beslenin. Tam tahıllar, taze sebze, meyve, protein, yağ oranı düşük beslenin. Bedeniniz sağlıklı ve zinde olur. - Stresinizi azaltmak için rahatlama tekniklerini kullanın. Meditasyon, nefes teknikleri, derin nefes alma... Bunlar düşük maliyetli ve stres azaltıcı egzersizlerdir. - Sağlıklı uyuma alışkanlığı edinin. Belirli saatte yatıp belirli saatte uyanmaya ve yeterli uykuyu almaya dikkat edin. Aşırı değil, yeteri kadar uyuyun.

- Stresten kaçının. Hem işte hem evde daha sakin olmaya çalışın. - Çalışma saatleriniz ön görülebilir ve baş edilebilir olsun. Sevdiklerinizle ve ailenizle hayatınızda olup bitenlerle ilgili açıkça konuşun gerekirse desteklerini isteyin. - Alkol ve madde kullanımına limit koyun, azaltın. Bunlar hem depresyonunuzu kötüleştirir hem de reçeteyle aldığınız ilaçlarınızı olumsuz etkiler.

- Kendinize günlük ve aylık programlar yapın. - Kendinize zaman tanıyın, sabırlı olun. Depresyonda iken bazı küçük işler bile imkansızmış gibi görünebilir. - Yürüyüşe çıkın, enerjiniz yoksa en azından açık havada durup hava alın. - Sağlıklı yemek hazırlayamıyor-sanız en azından meyve yiyin. - Uyuyamıyorsanız meditasyon ve rahatlama teknikleri öğrenin. Sürekli uyumak istiyorsanız yatakta az kalmaya çalışın. - Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, aileniz, arkadaşlarınız, akrabalarınız ve ruh sağlığı kurumlarından destek alın.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.