DEĞİŞİKLİKLERE HAZIR MISINIZ?

Hürriyet

Kadının dönüm noktalarından biri olan hamilelik, psikolojik değişimi de beraberinde getiriyor.

 


Kadınlar yaşadıkları bu değişimlerin hangisinin normal hangisinin anormal olduğunu ayırt etmekte zorlanıyorlar. Femical 'Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Doç. Dr. Arda Lembet hamilelikte yaşanan olası değişimleri ve nelerin dikkate alınması gerektiğini  şu şekilde açıkladı:

HAMİLELİKTE KABUSA DÖNÜŞEN KUSMALAR


Hamileliğin ilk dönemlerinde sıklıkla görülen bulantı ve kusma anne adaylarında kilo kaybına yol açabilir, burada önemli olan kilo kaybının yanında vücütta ortaya çıkan elektrolit ve mineral kaybının miktarıdır. Verilen kilo 2 – 3 kilodan fazlaysa, kanda elektrolit kaybı varsa   ve bu durum anne adayının günlük işlerini yapmasını engelleyecek düzeyde halsizliğe yol açıyorsa doktora başvurulmalıdır.

Şiddetli bulantı ve kusmaya neden olan tiroid ve karaciğer bozukluğu gibi durumlar ekarte edildikten sonra anneye damar yolu ile sıvı ve elektrolit tedavisi gerekebilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen kusma ve bulantı genellikle 14. – 16. haftadan sonra azalarak kaybolur.

TÜM VÜCUTTA GÖRÜLEN ÖDEM GEBELİK ZEHİRLENMESİNİN HABERCİSİ OLABİLİR


Gebelik ilerledikçe uterusun basısı nedeni ile toplar damarlardaki dolaşım yavaşlayarak ödem adı verilen hücrelerarası sıvı birikimi oluşmaktadır. Özellikle akşamları bacak ve ayak bileklerinde sık görülen bu sorun için ayakları yukarı kaldırarak dinlenmek önemlidir ve sabah uyanıldığında azalma görülmektedir.  Ancak ödem devamlılık arz ediyor ve tüm vücutta yaygın bir şekilde olmaya başlıyorsa, hipertansiyon ve idrarda protein kaybı ile oluşan ve halk arasında “gebelik zehirlenmesi” olarak da bilinen preeklampsi riski vardır, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

RAHAT UYKU İÇİN YATIŞ POZİSYONLARINA DİKKAT


Gebelik haftasının ilerlemesi ile anne adayı sırt üstü yatar pozisyonda nefes alma güçlüğü ve fenalık hissi ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle büyüyen bebek ve anne rahminin büyük damarlara baskı yapmaması için anne adaylarının sol yan yatar pozisyonda uyumaları önerilir.

GEBELİKTE YAŞANAN CİLT DEĞİŞİMİ

Hamileliğin 16. haftasından itibaren karnın alt kısımlarında, baldırlarda ve memelerde gebelik çizgileri ortaya çıkabilir. Kullanılan kozmetik ürünler bir derece faydalı olsa da eğer anne adayında genetik bir yatkınlık varsa, problemleri önlemek çoğu kez mümkün değildir.   Hamilelik döneminde, yüzde gebelik maskesi adı verilen renk değişimleri ve nadiren avuç içlerinde kızarıklıklar görülür. Vücutta terleme artabilir, sivilceler ortaya çıkabilir. 
gebelik, hamilelik, bebek, doğum

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.