Deprem Travma Psikolojisi

DEDİKODU BİR PARÇASI

DEDİKODU  BİR PARÇASI

Hürriyet

Yapılan araştırma, dedikodunun karakterden gelmediğini, tersine beynin bir parçası olduğunu gösterdi.

 


Dahası, ilkel insanların evriminde bile dedikodu önemli bir rol oynadı.Science dergisinin yayımladığı araştırmanın sonuçları, insan beyninin dedikoduya cevap verme yeteneği olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre, negatif dedikodular görsel sistemimizin belli bir yüze gösterdiği tepkiyi doğrudan etkiliyor.

Araştırma ekibinin başındaki isim, Northeastern Üniversitesi’nden Lisa Barrett, “Dedikodular,  kimin düşmanınız ve kimin arkadaşınız olduğunu belirlemenizde size yardımcı oluyor” dedi.

Barrett ve ekibinin yaptığı çalışma, dedikoduların sadece tanımadığımız insanlar hakkındaki görüşlerimizi değil, aynı zamanda bu kişiler için ne hissettiğimizi de nasıl etkilediğini araştırdı. Araştırmacılar, dedikodunun her iki konuda da çok büyük bir etkisi olduğunu ortaya koydu.

BİNOKÜLER REKABET DENEYİ

Araştırma ekibi, gönüllüler bularak, onlara bir dedikoduyla eşleştirilmiş suratlar gösterdi. Suratlardan bazıları, “sınıf arkadaşına sandalye fırlatmak” gibi negatif dedikodu, diğerleri ise “yaşlılara yardım etmek” gibi olumlu dedikoduyla eşleştirilmişti.

Araştırmacılar, deneklerin farklı bilgilere nasıl tepki verdiğini inceledi. Bunu, her deneğin sol ve sağ gözüne birbirinden farklı resimler göstererek yaptılar. Örneğin, sağ göz bir ağaç resmine bakarken, sol göz bir yüze baktı.

Her iki gözün aynı anda farklı görüntülere bakması “binoküler rekabet” olarak biliniyor. Beyin, aynı anda sadece tek bir görüntü algılayabiliyor. İki görüntüye maruz kaldığında, bilinçsiz olarak en önemli kabul ettiği görüntüyü dikkate alıyor.

Barrett ve ekibi, binoküler rekabet deneyi sonucunda deneklerin ağırlıklı olarak “negatif dedikoduyla eşleştirilmiş” surata baktığını tespit etti.  Deneklere gösterilen dedikodu eşleştirilmiş suratlar.

DEDİKODU BEYNİN BİR PARÇASI


Araştırmanın bulguları, “bize tehlikeli, samimi olmayan veya kaba olduğu belirtilen insanlara daha fazla dikkat verdiğimizi” gösterdi.

Barrett, “Dedikodu sadece insanlar üzerindeki görüşlerini etkilemekle kalmıyor, onları görsel olarak nasıl algıladığınızı da belirliyor” ifadesini kullandı.

Diğer bilim insanları ise araştırmanın evrimsel bakış açısıyla uyum gösterdiğini belirtti. Illinois’taki Knox Üniversitesi’nden Frank McAndrew, “Yıllardan beri dedikodunun karakterlerimizden kaynaklanan bir kusur olmadığını düşündük. Dedikodu bizim bir parçamız, evrimsel nedenlerle yaşanan biyolojik bir olay” dedi.

 McAndrew, küçük gruplar halinde yaşadığına dikkat çektiği ilkel insanların “kimin arkadaş olup olmadığı” konusunda kişisel tecrübelerden fazla yararlanamadığını belirtti. McAndrew, "riskli ve vakit alan tecrübeler yerine, ilkel insanların  dedikoduya başvurduklarını" ifade etti.
 

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al