Dedikodu beyne iyi geliyor

Henüz tedavisi bulunamayan Alzheimer hastalığına karşı kamuoyunda bilindiği gibi bulmaca çözmenin değil “dedikodu” yapmanın daha faydalı olduğu iddiası gündeme geldi.

Uzmanlar, “Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere, çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı” olarak tanımladığı Alzheimer’in, 65 yaş üstünde her 10 kişiden birinde, 85 yaş üstünde ise iki kişiden birinde görüldüğünü belirtti.

BULMACA FAYDA SAĞLAMIYOR

Aşı çalışmalarının sürdüğünü ancak hastalığın kesin tedavisinin henüz bulunamadığını kaydeden uzmanlar, kullanılan tedavi seçeneklerinin sadece hastalığın seyrini yavaşlattığını bildirdi. Uzmanlar, “Ancak yine de hastalıktan korunmada zihinsel canlılığı sağlayan egzersizler önerilebilir. Kişinin sıkça bir şeyler okuması, okuduğunu, öğrendiğini, gün içinde yaşadıklarını yakınındakilerle paylaşması oldukça önemli. Kabaca dedikodu yapabilir. Çünkü dedikoduda ‘yakın hafıza’ yani gün içinde ya da bir önceki gün olanlar daha çok konuşulur. Bulmaca çözmenin ise sanıldığı gibi faydası yok. Çünkü bulmacada da ‘uzak hafıza’ kullanılır. Lisede, hatta ilkokulda öğrenilenler gerekebilir. Bu nedenle bulmaca bu hastalıkta fayda sağlamıyor. Bu bilgi 2013 yılında ‘Ageing Research Reviews’ bilimsel dergisinde de yer aldı” dedi.

BABANIN YAŞI DA ÖNEMLİ

Hastalığa ilişkin ailesel yatkınlığın düşük oranda olabileceğinin düşünüldüğünü, risk faktörleri arasında birinci derece akrabada Down Sendromu, doğumda babanın ileri yaşı, sigara ve alkol kullanımı, damar sertliği, kafa travması ve depresyon gibi çok çeşitli durumların sayılabileceğini ifade eden uzmanlar, bunamanın en sık nedeni olan hastalığın ilk belirtisinin genellikle unutkanlık olduğunu kaydetti.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Şubat 2014Yayınlanma Tarihi:06 Mart 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.