DEDEKTİF AİLELER İŞ BAŞINDA

Hürriyet Aile

Yetenek doğuştan mı gelir yoksa sonradan mı kazanılır? Uzman olsun ya da olmasın, tartışılan bir konu bu.

 


Ulaşılan sonuçlar ise haliyle birbirinden farklı. Bu yüzdendir ki, aileler çocuklarını yetiştirirken kendi sonuçlarına göre hareket ediyor ve çoğu zaman çocuklarına uygun olmayan hobiler bulup, onların sosyal hayatına zarar veriyorlar.

Yetenekleri fark edilmeyen çocukların yanı sıra kendisine zorla yetenek çipleri yüklenmeye çalışılan çocuklar da var. Ailelerin, sırf kendileri faydalı gördü diye çocuklarını herhangi bir spor ya da sanat alanına yönlendirmesinin sakıncalarına değinen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Gökçe Küçükyazıcı ile bu konuyu incelemeye aldık.

Her çocuğun yetenekli olamayacağının ancak mutlaka bir ilgi alanına sahip olduğunun altını çizen Küçükyazıcı, bunların tespiti için tek yolun gözlem yapmaktan geçtiğini vurguluyor.

EN GÜZEL GÖZLEM ARACI: OYUNLAR

Çocukların oynadıkları oyunlar ve seçtikleri oyuncaklar, ilgi duydukları faaliyetler ve becerileri hakkında fikir verecektir.

Genel olarak hayatın ilk aylarında daha çok ses çıkaran, renkli oyuncakların çocukların ilgisini çektiğini söyleyen Küçükyazıcı, oyun ve oyuncaklarla ilgili bilgi vermeye devam ediyor: “ Zamanla oyuncak ayılar, bebekler, küpler çocukların ilgisini çeken nesneler arasında yerini alır. Doldurup boşaltma, küpleri üst üste koyma gibi oyunlar oynamak, çocuklar için keyif ve heyecan vericidir.

Kalem, kağıt gibi nesneler de çocuğun ilgisini çeker. Bunları eline alır, çeşitli karalamalar yapmaya başlarlar. İlerleyen aylarda çocuk kalemi daha düzgün tutmaya, yaptığı şekiller de belli bir form kazanmaya başlar. 2- 3 yaş civarı karalamalar arasında daireler gözlenir, 4 yaşından sonra dikdörtgen ve kare çizilmeye, 5 yaşında ise çizdiği resimlerle ilgili öyküler anlatılmaya başlanır.

3 yaş civarı oyun hamurları, küplerle oynanan oyunlar belirgindir. Sallanan atlar, üç tekerlekli bisikletler ilgi çekicidir. 4-6 yaşlarında çocukların hareket becerileri oldukça artmış, yuva ve anaokulu deneyimleri sosyal hayatlarının zenginleşmesini sağlamıştır.

Bu yaşlarda kız çocuklarda evcilik, erkek çocuklarda polisçilik vs. gibi simgesel oyunlar belirgindir. Kuklalar, boyama kitapları, katlama, yapıştırma, resimli hikayeler dinleme bu yaş grubunun ilgisini çeken faaliyetlerdir.”

SORGULAMA BAŞLASIN!

“Bizim çocuğun hiçbir ilgi alanı yok ki!” diyen ailelerin sorumluluğu biraz daha ağır. Daha fazla gözlem yapmalı ve dikkatli olmalılar.

1.Çocuk evde en çok nerede zaman geçirir?

2.Kitap okur mu? Okursa ne tür kitaplar tercih eder?

3.Takip ettiği bir gazete veya dergi var mı? Bu gazete ve dergilerin hangi bölümlerini okur?

4.Televizyon izler mi? İzlerse hangi programları tercih eder?

5.Sinemaya veya tiyatroya gider mi? Ne tür film ve oyunlar izlemeyi sever?

6. Arkadaşları kimler?

7.Arkadaşlarının hobi ve alışkanlıkları neler?

8.Arkadaşları arasında hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor?

9.Yaptığı bir koleksiyon var mı?

10.Evde annesine yardım eder mi, ediyorsa eli nelere yatkın?

Anne babalar bu soruların cevaplarını muhakkak bilmeli ve çocuklarını ona göre yönlendirmeliler.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.