DAHA FAZLA ÇABA HARCIYOR

A.A

Synovate'in 19  ülkeden 13 bin 155 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı.

 

        
Katılımcılarının yüzde 29'u fast food yemeyi vazgeçemeyecek kadar çok  sevdiklerini belirtirken, bu yılki araştırmanın “fast food fanatikleri” yüzde  58 oranıyla Suudi Arabistanlılar çıktı. Amerika yüzde 49, Brezilya yüzde 44 ve  İngiltere yüzde 42 ile fast food seven ülkeler sıralamasında önde yer aldı.

Fast food'un tadını vazgeçemeyecek kadar çok sevenlerin oranı Türkiye  için yüzde 21 olurken, bu oran erkekler arasında yüzde 27, kadınlar arasında  yüzde 15 oldu.

Tam tersine, tükettiği yiyeceklere dikkat eden ve sağlıklı olmak için  çaba gösterenlerin oranı ülkeler ortalamasında yüzde 69 iken, Türkiye'de bu oran  yüzde 79 oldu.

Türkiye'deki katılımcılar arasında özellikle kadınların, yüzde 87  oranıyla, sağlıklı beslenme konusunda daha fazla çaba sarf ettiği dikkat  çekerken, erkekler, yüzde 71 oranıyla, kadınlara kıyasla istediği zaman istediği  şeyi yeme konusunda kendini daha özgür hissettiği görüldü.
        
KİLO ALMA KONUSUNDA SUÇLU BULUNANLAR
        
Kilo alma konusunda, “en çok suçlu bulunan şeyler”, yüzde 17 “düzensiz  saatlerde sağlıksız yemek yeme alışkanlığı”, yüzde 17 “sağlıksız yemek  seçenekleri”, yüzde 16 “yeteri kadar egzersiz yapmamak”, yüzde 11 “kendini  kontrol edememek”, yüzde 10 “ailesel genler”, yüzde 10 “fast-food” olarak  sıralandı.

 Türkiye'de obezitenin en önemli nedeni olarak fast-food tüketimi,  sağlıksız yemek seçenekleri ve düzensiz saatlerde yemek yemek gibi yanlış  beslenme alışkanlıkları gösterildi.

 Katılımcıların yüzde 75'i gıda şirketlerinin sağlıklı yiyecek seçenekleri  konusunda sorumluluk sahibi davrandığını belirtirken, bu oran en yüksek yüzde 90  oranıyla Çin'de çıktı. Çinlileri, yüzde 87 ile Şili ve yüzde 85 ile Singapur  izledi. Türkiye'deki katılımcıların yüzde 45'i gıda şirketlerinin sağlıklı  yiyecek opsiyonları konusunda sorumlu davranmadığını düşündüğünü söyledi.

Katılımcıların yüzde 32'si çocukları için obezite konusunda endişe  taşıdığını belirtirken, en çok endişelenenlerin başında yüzde 82 oranıyla  Brezilya geldi.

Danimarkalı katılımcıların yüzde 83'ü, İngiliz katılımcıların yüzde 81'i  ve Amerikalı katılımcıların yüzde 80'i evlerinde çocukların obezite sorununa dair  hiçbir endişe taşımadığını belirtti.

Çocukların obezite sorununa ilişkin, ülkesi adına endişe duyanların oranı  yüzde 58 oldu. Şili, endişe edenler arasında yüzde 95 oranıyla başı çekerken,  Brezilya yüzde 90, Mısır yüzde 80 ile Şili'nin arkasından geldi. Türkiye'de ise  bu oran 71 oldu.

Katılımcıların yüzde 61'i gıda şirketlerinin çocukların obezite ile  ilgili yaşadığı yada yaşayabilecekleri sorunların önlenmesinde yardımcı olacağını  düşündüğünü etti. Kolombiyalılar ise yüzde 88 oranıyla bu görüşün en yoğun olduğu  ülke oldu. Kolombiya'yı yüzde 84 ile Şili ve yüzde 73 ile İngiltere izledi.

Türkiye'deki katılımcılar, gıda şirketlerinin çocukların obezite ile  ilgili yaşadığı ya da yaşayabilecekleri sorunların önlenmesinde yardımcı  olabileceği konusunda ikiye ayrıldı. Yüzde 53'ü “yardımcı olabilir” dedi.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.