Cüzamın kalıtımı çözüldü

Ortaçağda sayısız insanın yaşamına mal olan cüzam bakterisinin kalıtımını çözen bilim insanları, hastalık etkeninin bin yıllar boyu hemen hemen hiç değişmediğini gördüler.

Ortaçağda sayısız insanın yaşamına mal olan cüzam bakterisinin kalıtımını çözen bilim insanları, hastalık etkeninin bin yıllar boyu hemen hemen hiç değişmediğini gördüler.

cuzzamAyrıca hastalığın kökenine de yaklaştılar. Analizler bakterilerin birçoğunun dört bin yıl önce yaşamış olan ortak bir ataya uzandığını gösterdi, diyor Tübingen evrim genetikçisi Johannes Krause (Scienceexpress). Günümüzde dünya genelinde halen yılda 200.000 kişi cüzam hastalığına yakalanmakta. Araştırma ekibi ortaçağa ait iyi korunagelmiş beş iskeleti ve günümüzde yaşayan cüzam hastalarından alınan örnekleri inceledi. Bu şekilde ilk kez Myobakterium leprae bakterisinin tüm kalımınının farklı dönemlere göre rekonstrüksiyonu mümkün oldu. Cüzzamın bin yıllar boyu farklı salgınlarla ortaya çıkan vebanın aksine, göreceli olarak düzenli bir şekilde yayıldığı söylenebilir. Cüzamın özellikle de ortaçağda yaygın oluşu, hastalık etkeninden çok değişen yaşam koşullarına bağlanıyor. Hastalığın yayılması örneğin insanların 10.yy’da hep daha büyük yerleşmelerde yaşamaya başlamalarından sonra artmış. 14.yy’da ise hastalık daha iyi hijyen standartları sayesinde azalmış. Cüzam kalıtımının incelenmesi sırasında, bakteri DNA’larının uygunsuz çevre koşullarında bile memelilerinkine kıyasla daha uzun dayandıkları ortaya çıkmış. Bu bilgiler ışığında hastalık, prehistorik dönemlerindeki kökenlerine kadar takip edilebilecek. Gelişme tıp araştırmaları için de yararlı olacak. Çünkü bakterilerin ne hızda değiştiği öğrenildiği zaman, yeni antibiyotiklere ne kadar sürede direnç kazanacakları da tahmin edilebilecek. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:09 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.