Çok mesaj yazıyorsanız tehlikedesiniz!

Cep telefonuyla aşırı kısa mesaj yazan ve oyun konsollarıyla aşarı vakit geçirenlerde erken eklem rahatsızlığı (osteoartrit) denilen kireçlenme yaşanabilir.

Cep telefonuyla aşırı kısa mesaj yazan ve oyun konsollarıyla aşarı vakit geçirenlerde erken eklem rahatsızlığı (osteoartrit) denilen kireçlenme yaşanabilir.

mesajyazmakOndokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayhan Bilgici, cep telefonuyla aşırı kısa mesaj yazan ve oyun konsollarıyla aşarı vakit geçirenlerde erken eklem rahatsızlığı (osteoartrit) denilen kireçlenmenin yaşanabileceğini bildirdi.

İNTERNET BAĞIMLISI OLMAYIN!

Bilgici, aşırı mesaj çeken ve oyun konsolu kullananların baş parmağı içe doğru büken kaslarında kalınlaşma ve eklemlerde kireçlenme oluşabileceğini belirtti. Oyun konsolları gibi teknolojilerin hayatımıza yeni girdiğini bu nedenle sonuçlarının ilerde görüleceğini vurgulayan Bilgici, şunları söyledi: “Muhtemelen bu kişilerde erken kireçlenme ve dejenerasyon olacak. Bilgisayarı fazla kullandığınızda kireçlenmeyi artırır. Bu durum eklemlerimizde bozulmaya yol açıyor. Her eklemimiz için bu durum geçerlidir. Kontrollü bir şekilde spor yapmak çok iyidir ancak erken yıpranmalar görülebilir. Çiftçilerde kalça problemi çok görülür çünkü kalçalarını çok kullanırlar. Çok yoğun kullandığınız zaman eklemlerimizde kireçlenme gelişebilir. Teknolojiyi bu kadar yoğun kullanmamız eklemlerde erken osteoartrit yapıyor diye bir bilimsel verimiz yok. Aşırı mesajlaşmanın ve oyun konsolu kullanmanın sonuçlarının ilerde göreceğiz ancak erken eklem rahatsızlığı olacağı çok aşikardır.”

YATTIĞIMIZ YERE DİKKAT

Kullanılan yatak ve yastığın vücudun şekline uygun olması gerektiğine dikkati çeken Bilgici, şunları kaydetti: “Kullandığımız yastığın boynun normal eğriliğini desteklemesini ve yatağın vücudumuzun şeklini almasını istiyoruz. Dümdüz bir yatak bel eğriliğinizi desteklemeyen bir biçimdir. Yatağın ne çok sert ne de çok yumuşak olmasını isteriz. Beli ağırtan tahtada yatacak uygulaması da yanlış bir şeydir. Yere battaniye serilerek yatılması bizim istediğimiz bir uygulama değildir. Yattığımız yerin dümdüz olması değil vücudumuzun şeklini alması gerekiyor. Vücut zaten yattığınızda en uygun pozisyonu bulur. Omurgamız dümdüz olmadığı için dümdüz bir yatak ve sert bir zeminde yatmak doğru değildir." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:22 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.