Çocukları mutlu edin

Bayramda geleceğin yetişkini olacak çocuklara mutlu günler yaşatın ve bunu geleceğe geçecek bir miras olarak görün.

Bayramda geleceğin yetişkini olacak çocuklara mutlu günler yaşatın ve bunu geleceğe  geçecek bir miras olarak görün.

Çocuk Doktoru ve Nöroloğu  Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, insanın geleceğindeki huzurun, yaşadığı olumlu  tecrübelerle mümkün olacağını belirterek, “Bayramlar bunun için bir fırsattır.  Geleceğin yetişkini olacak çocuklara mutlu günler yaşatmalı ve bunu geleceğe  geçecek bir miras olarak görmeliyiz” dedi. Prof. Dr. Keskin, insanın hatıralarıyla  ve yaşadığı tecrübelerle geliştiğini, yaşlandıkça, olumlu olan yaşanmışlıkların  esas birikimler olmaya başladığını belirtti. İnsan beyninin hep olumluları hatırlama eğiliminde olduğunu aktaran  Keskin, şunları kaydetti: “Bu nedenle, insanın geleceğindeki huzur, yaşadığı olumlu tecrübelerle  mümkündür. Bayramlar bunun için bir fırsattır. Geleceğin yetişkini olacak  çocuklara mutlu günler yaşatmalı ve bunu geleceğe geçecek bir miras olarak  görmeliyiz. Bayramlar da bu özel günler arasında yer alır. Bu günlerde çocukların  olabildiğince mutlu olmalarını, geleceklerine hoş anılar taşımalarını  sağlamalıyız. Yeni alınmış bir kıyafet, bir oyuncak, onlar için yapılmış bir yiyecek  çocukları mutlu etmeye yetecektir. Bayramlarda çocuklar mutlu edilmelidir.  Ayrıca, aile büyüklerinin ziyaret edilmesiyle sağlanabilecek, ailenin bir arada  olduğu birlik, bütünlük ortamlarının da çocuklarımıza zenginlik katacağını  unutmamalıyız.”

"ÖLÜM, 10 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLARA DİKKATLİ ANLATILMALI" Kabir ziyaretleri konusuna da değinen Prof. Dr. Keskin, çocuklardaki ölüm  algısına ilişkin şu bilgileri verdi:

“10 yaşın altındaki çocuklar, soyut kavramları anlayamazlar. Eğer bu  yaşın altındaki bir çocuğa ölüm konusunu anlatmak gerekirse, sadece somut kısmı  anlatılmalıdır. Yani, vefat eden kişinin toprağın altında yattığı  söylenmemelidir. Çocuğun bunu nasıl algılayacağı belli olmaz. Bunun yerine, vefat  eden kişiyle daha önce nasıl günler geçirildiği konuşulabilir, 'çiçek götürüp  bırakalım' denilebilir. Kabir ziyaretlerinde 10 yaşın altındaki çocuklara ölüm  konusu dikkatli anlatılmalıdır. 10 yaşından sonra ise ölüm konusu açıkça  anlatılabilir.” Yaşları 4-7 arasında olan çocuklarda ise daha da dikkatli olunması  gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Keskin, “Bu yaşlardaki çocuklarda ölüm kaygısı  yüksektir. Bu nedenle, kabir ziyaretine götürülmeleri gerekirse de mutlaka  annesinin-babasının çok sağlıklı, evlerinin çok sağlam olduğu vurgusu  yapılmalıdır” dedi. Prof. Dr. Keskin, kurban kesimi sırasında çocukların kesim alanında  bulunup bulunmaması konusuna ilişkin ise çocukların 10 yaşından önce kurban  kesimini görmemelerinin daha doğru olacağını belirtti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:25 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.