Çocukları iki dilli yetiştirirken dikkat

Bilim adamları, çocukları iki dilli yetiştirmenin bazı olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyardı.

Bilim adamları, çocukları iki dilli yetiştirmenin bazı olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyardı.

Kanada'nın Vencouver kentinde düzenlenen, çocuklarda konuşma becerisinin  geç gelişmesi konusundaki bilimsel konferansta sunulan bir araştırmaya göre, çift  dille yetişen çocuklar anadilini daha geç öğreniyor. Florida Atlantic üniversitesinden psikolog Prof. Erika Hoff, iki dille  büyüyen çocukların her iki dilde de kelime haznesinin dar ve gramer konusunda  zayıf olduklarını söyledi.

ÇOCUK GELİŞİMİYLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

Bu durumun, çocukların anaokulunda veya okulda geri kalmasına neden  olabileceğini belirten Hoff, gramer açığının genellikle 9-10 yaşına kadar  kapandığını, kelime haznesinin ise bazı çocuklarda bu yaşta dahi olması gerekenin  altında kaldığını ifade etti. Hoff ayrıca, yaşadıkları ülke ve kültürden bağımsız olarak çocukların  yüzde 6 ila 8'inin, yaşıtlarından daha geç iletişim kurmaya başladığını  kaydetti. Araştırmada yer alan, Maryland üniversitesinden Nan Bernstein Ratner de  dilbilimci ve psikologların onlarca kelimeden oluşan bir liste hazırladığını, bu  listede, 2-2,5 yaşındaki bir çocuğun bileceği varsayılan kelimelerin yer aldığını  belirtti. Ratner, yerel kültür de dikkate alınarak neredeyse 70 farklı dile  uyarlanan listenin, ebeveynlerin çocuklarının dil gelişimini takibine yardımcı  olabildiğini ifade etti. Konuşmanın gecikmesinin duyma konusunda veya bilişsel gelişimde bir  soruna ya da otizme işaret edebileceğini söyleyen Ratner, ancak konuşmakta geç  kalan çocukların çoğu zaman, sadece geç gelişen çocuklar olduğunu, bunların da  beşte dördünün dil konusundaki açığı hiç yardım almadan kendi başına kapattığını  bildirdi. REUTERS

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:28 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.