ÇOCUKLARDA ANAOKULU DÖNEMİ

NP Grup

NPistanbul Etiler Nöropsikiyatri Merkezi’nden Aynur Sayım anlatıyor:

Çocuğun ilk yaşam deneyimleri ailesiyle başlar. Aile içinde güvendedir. Korunur, ihtiyaçları karşılanır. Aile içinde koşullar ne derece iyi olursa olsun, kişilik gelişimi, sosyalleşme sürecinde okul öncesi eğitimin önemi büyüktür.

Çocuk her şeyden önce kendisini tanır, kendisini nasıl ifade ettiğini, fark eder. Okul öncesi eğitim paylaşmayı öğrenmesi, dil gelişimi duygusal gelişim sosyal ve bilişsel gelişiminin daha iyi olması ve genel uyum sürecini öğrenmesini ifade eder. Aynı zamanda ilkokula hazırlanma sürecidir. Bu eğitim isteğe bağlıdır . Çocuğun, dürtü kontrolünü kazanması önemli bir gelişmedir .

Pek çok psikiyatrik sorun çocuğun bunu öğrenememesinden kaynaklanabilmektedir . Anaokulları, bu süreçte de faydalı olmaktadır . Çocuk beklemeyi, isteklerini ertelemeyi, ısrar etmemeyi, kendisini yönlendirebilmeyi öğrenmelidir.

Anaokulları 3-6 yaş arası çocukların eğitimini veren kurumlardır . Fra Ebel’in deyişiyle, "anaokulunun amacı öğrenmeye ilgi uyandırmaktır" . Anaokulunda bilgiler çocuğun gelişimine uygun bir şekilde somuta inilerek verilir . Çocuk en iyi ve örgütlenmiş oyun ortamını anaokulunda bulur . Çocuğun yaşıtlarıyla oynaması onun gelişimini destekleyen en önemli unsurdur.

Çocuk oyunla kendini geliştirir, tanır, işbirliği yardımseverlik duygularını öğrenir . Yaratıcılığı gelişir, duygusal boşalım gerçekleşir . Anaokulu duygusal gelişimde önemli rol oynar . Çocuğun bu süreçte iyi bir öğretmen modeline ihtiyacı vardır . Bu nedenle anaokulu öğretmeninin iyi bir model olması yanında, pedagojik formasyonunun olması ve mesleğini sevmesi gereklidir.

Anaokulunda yine bir takım psikiyatrik-psikolojik sorunlar ilkokula başlamadan fark edilir.

Ebeveynlere aşırı bağlılık , uyum sorunları , dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranış sorunları, zeka engeli, depresyon gibi sorunların erken dönemde fark edilmesi , tedavi sürecinin erken başlamasına ve çocuğun ilkokul dönemine daha sağlıklı girmesine neden olmaktadır .

Öğretmen- çocuk - aile işbirliği çocuğun uyumu ve varolan sorunların çözümü için son derece önemlidir.

Okul olgunluğu önemli bir kavramdır . Her çocuğun kapasitesi farklıdır . Beklenti düzeyi de bu doğrultuda olmalıdır . Çocuğun okul için belli bir olgunluğa ulaşması gereklidir . Bu süreçte bu durumu gözlemek mümkün olabilmektedir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Eylül 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.