Deprem Travma Psikolojisi

Çocuklar için obezite uyarısı

Obezite, sadece yetişkinlerin değil artık çocukların ve ergenlik çağındaki gençlerin de kâbusu olmaya başladı.

Çocuklar için obezite uyarısı

Bugün dünyada her 2 yetişkinden ve her 6 çocuktan 1’i fazla kiloya sahip. Uzmanlar, çocukluk çağında sevimli görünen fazla kiloların ileriki dönemde birçok hastalığın yanı sıra eklem kireçlenmesine de davet çıkardığını söylüyor ve ebeveynleri uyarıyor: “Çocuklarınızın sağlığına yapacağınız en büyük yatırım onlara yeterli ve dengeli bir beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmaktır.”

Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen obezite, her geçen gün daha çok insanı tehdit ediyor. 2008 yılında 400 milyon kişinin obez olduğu dünyada 2015 yılında bu rakam, neredeyse iki katına çıkarak 700 milyona ulaştı. Aynı şekilde 2008 yılında 1,4 milyar kişi fazla kiloya sahipken, 2015’te bu sayı 2,3 milyara yükseldi. Her 2 kişiden 1’i fazla kiloya sahipken, çocuklarda ise 6’da 1 gibi oldukça yüksek bir orana ulaşmış durumda.

SEVİMLİ GÖRÜNDÜĞÜNE ALDANMAYIN!

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanan obezite ve fazla kilonun çocuklarda görülme sıklığının yüksekliğini ileriki yaşlar için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor. “Çocukluk çağında sevimli bir görüntü oluşturan fazla kilolar, ileriki yaşlarda kalp hastalıkları, tansiyon problemleri, diyabet (şeker hastalığı), astım ve hatta eklem kireçlenmesi gibi hastalıklarına neden olabilir” diyen Erdoğanoğlu, şunları söylüyor:

“Bilinmedir ki obezite bir gecede yok olmaz. Bir çocuk ne ölçüde fazla kilolu ise hayatı da o ölçüde olumsuz etkilenir. Merdiven çıkması zorlaşır, akranlarıyla oyunlarda kısıtlanır ve utanma duygusu ile sosyal hayata katılımı azalır. Çocukluk çağındaki fazla kilolar; çocukları sadece yetişkinlerde görülen hastalıklara aday hale getirir.”

ÇOCUKLARDA YETİŞKİNLERDEN DAHA HIZLI SONUCA ULAŞILIR

Yıldız Erdoğanoğlu, ebeveynlere önerisini ise “Gerçekçi bir yaklaşımla, çocukluk çağında biz yetişkinlerden daha hızlı olarak istenilen sonuçlara ulaşılabilir ve bu durumun uzun süreli korunması sağlanabilir. Çocuklarınızın sağlığına yapacağınız en büyük yatırım onlara yeterli ve dengeli bir beslenme, fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ve gerektiğinde profesyonel destek almaktır” diyerek yapıyor.

NPGRUP

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Nilgün Sarp depremin, çocuğun ruh sağlığı üzerine yapabileceğ
  • Güven ve sevgi dolu bir baba-çocuk ilişkisinin çocuğun kendini değerli hissetmesini sağladığını belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, çocukluğ
  • Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.
  • Çocuğunuz yaramaz ise bu onun ileride iş hayatında başarılı olacağı anlamına gelebilir.
  • Kâbuslar, uyku terörü, uyurgezerlik gibi uyku bozuklukları çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor.
  • Solaklara yapılan baskı, disleksi ve kekemeliğe yol açabilir.
  • Randevu Al