ÇOCUK SUÇLARI EN ÇOK ADANA'DA

DHA

Adana Emniyetinde görevli Komiser Yardımcısı, hazırladığı yüksek lisans tezi ile kentteki çocuk suç profilini ortaya çıkardı.


Komiser Yardımcısı Burak Gönültaş, hazırladığı tezle özellikle azılı suçlu profilini önlemeyi hedeflediğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapan Burak Gönültaş, çalıştığı şube müdürlüğüne uygun olarak hazırladığı ve ‘Adana ilinde mala ve şahsa karşı suç işleyen çocukların soysa demografik verilerinin ortaya konulması’ adını verdiği tezdeki bilgilerden 2 proje ortaya çıkarıldı. Gönültaş’ın hazırladığı tezdeki tavsiye ve bilgilere göre, çocuk suçlarının önlenmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiği belirtildi. 

Burak Gönültaş, tezi ile Adana’daki çocuk suçlu profilini ortaya çıkarmak ve bu çocukları suçtan uzak tutmak olduğunu belirtti. Gönültaş, “Adana Valiliği’nin izni ile 6 ay boyunca çalıştığım Çocuk Şube Müdürlüğü’nde gözaltına alınan çocuklarla birebir görüşme yaptım. Yaptığım görüşmelerde hangi parametrelerin çocuk suç oranını arttırdığını inceledim. 470 çocuk ile görüşme imkanım oldu. Suça karışan çocuklarla ilgili bir çalışma yapmak isteyen kurumlar, hazırladığım tezdeki bilgilerden yararlanabilir. Çocuk suçları çok farklı bir konu. Biz suça karışan çocuğu da mağdur olarak kabul ediyoruz. Genelde azılı suçlular, çocukken suça karışanlardan ortaya çıkıyor. Bunu önlemek istiyoruz” dedi.

Gönültaş’ın 470 çocukla yaptığı görüşme sonrası hazırladığı rapordaki bilgilerden faydalanılarak, ‘Şefkat eli’ ve ‘Yaş koçluğu’ projeleri ortaya çıktı. Rapordaki verilere göre, suç işlediği iddia edilen çocuklardan yüzde 77.7’sinin herhangi bir madde kullandığı, yüzde 96.4’ünün erkek çocuğu olduğu, yüzde 8.7’sinin hiç okula gitmediği, okula gidenlerden yüzde 58.5’inin okulu terk ettiği, yüzde 64.9’unun düşük gelire sahip olduğu; yüzde 53.8’inin göçle gelen ailelerden olduğu ve bu çocuklardan yüzde 69.7’sinin mala karşı işlenen suçlara karıştığı ortaya konuldu.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.