Çocuğunuzun soruları sizi zorluyor mu

Çocuğunuzun soruları sizi zorluyor mu? 7-11 yaş arası çocuğa nasıl bir cinsel eğitim verilmeli? İşte detaylar.

Çocuğunuzun soruları sizi zorluyor mu? 7-11 yaş arası çocuğa nasıl bir cinsel eğitim verilmeli? İşte detaylar.

Her ebeveyn gibi siz de bir gün şu sorularla karşılaşabilirsiniz: “Ben nasıl doğdum?”, “ Cinsellik ne demek?”, “Bebek anne karnında nasıl girer, nereden çıkar?” Bu tip soruların anne ve baba tarafından geçiştirilmemesinin, çocuğun cinsel gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, AÇEV Anne Destek Programı’nın bilgilerinden yola çıkarak ailelerin dikkat etmesi gereken adımları anlatıyor.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

“Çocuğun sorularına doğru yanıtlar verilerek çocuğun merakı giderilmelidir. Çünkü doğru yanıtlar alamayan çocuklar, detaylı bilgiyi arkadaşlarından ve çevresinden eksik ve yanlış bir biçimde öğreneceklerdir ve bu öğrendikleri eksik bilgilerle cinsellikten ürküp, cinselliği korkunç bir şey gibi algılayacaklardır. Bu algılama biçimi ise çocuğun cinsel gelişimi olumsuz etkileyecektir.”

0-6 AŞ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

BU YAŞ ARALIĞINDAKİ ÇOCUKLARDA HANGİ DAVRANIŞLAR GÖZLENİR?

• Evcilik oynamak, anne ve babanın bütün rollerini canlandırmak • Zaman zaman “cinsel öğeler içeren şakalar” duymak ve yapmaktan hoşlanmak • Çıplak resimlerle ilgilenmek • Aynı yaştaki çocuklarla cinsiyet ya da cinsellikle ilgili oyunlar oynamak • Kadınlar ve erkekler arasındaki farkları merak etmek ve bu konuda sorular sorarak merakı gidermeye çalışmak • Çıplak çocuk ya da yetişkine bakma fırsatını değerlendirmek • Karşı cinsi taklit etmek…

İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUĞA CİNSELLİK NASIL ANLATILMALI?

"Ebeveynin cinsellikle ilgili bilgi verirkenki tarzı ve seçtiği kelimeler çok önemlidir. Çocuğun merakını gidermeye yetecek kadar bilgi verilmelidir. Çünkü gereğinden fazla bilgi verilmesi çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Önemli noktalar ise şöyle özetlenebilir: • Çocuk cinsellikle ilgili soru sorduğunda panik yapmayın ve doğal davranın. "Büyüdüğünde sana söylerim" veya "Sen nereden duyuyorsun böyle şeyleri " diyerek onu engellemeyin. • Çocuğa yalnızca sorduğu konuyla ilgili bilgi verin. • Çocuğun merak ettiği soruları bilimsel cümlelerle açıklamaya çalışın. Anlatırken, cinsel organların bilimsel adlarını kullanın. Dişi cinsel organı için “vajina”, erkek cinsel organı için “penis” şeklindeki bilimsel adları kullanın. • Yaş büyüdükçe soruların kapsamı genişlediği için verilen yanıtların da kapsamının genişlemesi gerekiyor. 10 yaşındaki bir çocuğa daha bilimsel bir dille açıklama yapabilirken, 5 yaşındaki çocuğa çok detaylı bilgi verilmesine gerek yoktur. • 10 yaşındaki bir kız veya erkek çocuğunun ergenlikle ilgili bilgi edinmiş olması gereklidir. Ergenlik dönemi hakkında bilgi vermek için ebeveynler çocuklarının soru sormasını beklememelidir. Çocuğa, bedeninde meydana gelecek değişikliklerden (koltuk altında ve cinsel organlarda tüylenme, kızlarda adet kanaması, erkekler ıslak rüyalar vb.) haberdar olmalıdır ki bu gibi olaylarla karşılaştığında hazırlıklı olsun. " HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.