Çocuğunuza sorumluluk verin

2 - 5 yaş arası çocuklarda farklı korkular gelişir. Aile olarak neler dikkat etmelisiniz, çocuğunuza nasıl sorumluluk vermelisiniz? işte cevapları.

2 - 5 yaş arası çocuklarda farklı korkular gelişir. Aile olarak neler dikkat etmelisiniz, çocuğunuza nasıl sorumluluk vermelisiniz? işte cevapları.

2 - 5 yaş arası çocuklar ebeveynden ayrılık ve terk edilme dışında farklı korkular da geliştirmeye başlamıştır diyen Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi, NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Klinik Psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, ilkokul çağından önce yaşanan korkuların çeşitli hayvanlar, yüksek ses ve karanlığa yönelik olduğunu belirtiyor.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Ertaş; “İlkokul çağlarına gelindiğinde, çocuk gelişimsel olarak farklı korkularla yüzleşebilmektedir. Bu korkular ebeveynlerin ölümü, okulda aşağılanma gibi daha çok soyut kavramlara yöneliktir. Bu dönem korkularıyla başa çıkmada çocuğun geçmiş yaşantısı ve ebeveynlerinin tutumları önem kazanır. İlkokul çağları çocuğun soyut düşünce yeteneğinin geliştiği, sosyalleşme ve bireyselleşmenin önem kazandığı dönemdir. Bu dönemde çocuk artık kişiliği ve kimliğini çevreye kanıtlama, ebeveynden uzaklaşma eğilimindedir. Ebeveynlerinin daha önceki dönemlerde verdiği sorumluluk alma becerileri, çocuğun bireyselleşmesini destekleyecek, hızlandıracaktır. Elbette ki bu yeni dönemde oluşan sosyal yaşama ilişkin korkular doğaldır. Gelişim dönemi korkularında anne babalara düşen görev bu korkuları doğal olarak algılamak ve bu korkulara odaklanmamaktır.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Küçük yaşlarda çocuğun anne babadan ayrılması kaygı yaratabilecek bir durumdur. Ancak çocuğun bağlandığı kişilerden veya evden ayrılık durumu aşırı kaygı ve endişe yaratır nitelikteyse ayrılma kaygısı probleminden söz edilir. Çocuklar anne babadan ayrıldıkları zaman aşırı derecede kaygılı ve sıkıntılı gözükebilir, ağlamaklı halleri olabilir, evden ayrıldıklarında sevdiklerinin başına önemli zararlar geleceğine inanırlar ve sık sık irtibat kurmak isterler. Çocuklar anne babalarından ayrılmak istemedikleri gibi yalnız başlarına kalmak istemezler.

KABUS GÖREBİLİRLER

Okula gittiklerinde veya başka ayrı ortamlarda sıkıntıları artar. Uyku zamanı zorlanırlar, anne babalarından ayrı uyumak istemezler, gece onların başına gelebilecek kötü şeylerle alakalı kâbus görebilirler. Herhangi bir şekilde ayrılacakları zaman karın ağrısı, baş ağrısı gibi belirtileri gösterebilirler. Bu durum özellikle çocuğun anne babadan uzun süre ayrılması gereken dönemlerde, anaokulu veya ilkokula başladığında belirginleşebilir. Çocuk kesinlikle okula veya başka herhangi bir benzer kuruma gitmek istemez ve bu konuda elinden geleni yapar. Ebeveynlerin, çocuklarının ayrılma kaygılarının farkına vardıklarında gerekli önlemleri almaları uygun olur. Örneğin anne-baba çocuğu sosyal ortamlara veya ufak ayrılıklara alıştırmaya çalışabilir. Kaygı bozukluğu yalnızca anne-babadan ayrılma ile ilgili olmayabilir, zaman zaman çocuklarımızın çevresindeki tüm değişikliklere kaygı ve korku ile baktığını fark edebiliriz. Bu kaygılar huzursuzluk, aşırı heyecan duyma, kolay yorulma, düşünceleri yoğunlaştırma zorluk çekme ya da zihnin durmuş gibi olması hali, duygusal hassaslık, kas gerginliği ve uyku problemleri ile kendini gösterebilir. Çocuk kaygısını kontrol etmekte zorlanır. Kaygı durumuna fiziksel yakınmalar da eşlik edebilir. Bu tür durumlar çocuğun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Çocuklarımız içsel sıkıntı ve streslerini zaman zaman sözel olarak dile getiremez ve davranışları ile yardım çağrısında bulunurlar. Bu yardım çağrıları anne babalar tarafından dikkatlice değerlendirilmeli ve duyarlılıklar karşılanmalıdır. MOTHER BABY

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.