ÇOCUĞUNUZA BANYOYU SEVDİRİN

YENİ ANNE DERGİSİ/MAYIS

Tüm bebekler suyu sever. Onları suya koyduğunuz ilk andan itibaren hoşlandıklarını göreceksiniz.

 


Ancak banyo yapmak konusunda nedense bazı bebekler isteksiz davranırlar. Hatta kimi zaman banyo yapmaktan korktuklarını dahi söyleyebiliriz.

Belki büyük bir tazyikle gelen su bu korkularına neden olmuştur, belki beklemedikleri bir anda başlarından akan ve nefessiz bırakan bir deneyimdir onları banyodan uzaklaştıran. Ya da beklediklerinden soğuk ya da sıcak akan su bu etkiyi yaratmıştır. Bir şekilde artık çocuğunuz banyo yapmama konusunda sizinle inatlaşmaktadır.

Kimi çocuklar banyo zamanı son derece neşeli ve istekliyken kimi çocuklar banyodan korkar ve endişe duyar. Çocuğun banyoya isteksizliği ile vücut temizliğinin kaçınılmaz gerekliliği arasında sıkışan anne giderek gerilir. Genellikle çocuğun ağlaması, annenin umutsuzca sakinleştirme çabaları arasında banyo zamanı bir işkence haline gelir. İşte Uzman Psikiyatrisi Dr. Gökben Hızlı Sayar'dan çocuğunuza banyoyu sevdirebilecek bazı öneriler:

EĞLENCELİ HALE GETİRİN

Çocuklara özel üretilmiş ve neşeli figürlerle süslenmiş şampuan, banyo lifi kullanın. Bunları alıp eve getirdiğiniz andan itibaren çok güzel olduklarım, banyoda kullanabileceğini anlatın ve çocuğun incelemesine izin verin.

BANYO SUYUNUN İLİK OLMASINA ÖZEN GÖSTERİN

Küvetin soğuk olması ve suyun sıcak olması çocuğu tedirgin edecek ve oradan kaçmak istemesine yol açacaktır. Hassas ciltleri sebebiyle erişkinlere kıyasla daha ılık bir sudan hoşlanacaklarım unutmayın.

GÖZLERE DİKKAT

Çocuğun gözlerini mutlaka koruyun. Canlarının acıması sadece o banyo seansım değil, sonrakileri de olumsuz etkileyecektir. Göz yakmayan şampuanlar kullanın. Yanmamasma rağmen, gözlerine köpük ve su gelmesinden tedirgin oluyorsa bir deniz gözlüğü ile banyoya girmek onları hem koruyacak hem de banyoyu eğlenceli hale getirecektir.

OYUNCAKLAR

Sadece banyoda oynayabileceği, günün diğer kısımlarında ulaşamadıkları oyuncaklar temin edin.
Bunun için pahalı oyuncaklara ihtiyacınız yok, bir plastik maşrapa ya da mutfakta kullandığınız farklı boylardaki ölçü kapları bile işinizi görebilir. Her hafta yeni bir oyuncak sunun.
Banyoda eğlence kadar güvenliğin de önemli olduğunu unutmayın.

Küçük çocuğunuzu birkaç saniye de olsa banyoda yalnız bırakmayın

YARATICI OLUN

Küvetin içinde yüzen oyuncaklarını ufak bir akvaryum kepçesi ile toplamasına izin verebilirsiniz. Küçük bir plastik oyuncağı buzlukta su içinde dondurarak banyo esnasında buzun çözülüp oyuncağın ortaya çıkmasını izletebilirsiniz. Bu sürprizler çocuğunuzu banyoya istekli hale getirecektir.

KENDİ ŞAMPUANIN! HAZIRLATIN

Daha büyük çocuklarda bir şişede farklı şampuanları, sabunları ve suyu karıştırarak kendi banyo malzemesini yaratmasını sağlayın. Banyoda bunu denemek hoşuna gidecektir.

KÖPÜK MUCİZESİ

Banyoda köpük yapması ve bununla sadece banyo zamanı oynaması için teşvik edin.
Ufak bir hortum parçası ya da halka ile farklı boylarda köpükler yapmak onu eğlendirecektir. Yaptığı köpüklerin patlamadan suyun üzerinde durması, ıslak elleriyle köpükleri tutabilmeleri onlara sihir gibi gelecektir.

SU SIÇRATMASINA İZİN VERİN


Rahat giyinin, banyo halılarını toplayın. Bırakın istediği gibi su sıçratıp etrafı ıslatabilsin. Banyonun asıl eğlencesi o zaman çıkar.

BANYO KALEMLERİ

Banyo kalemleri alın. Sadece fayans yüzeyine yazabilen ve su ile temas edince kolayca çıkan bu kalemlerle küvetin içine resim çizebilmek çocuğunuzun çok hoşuna gidecektir.
Kalemlerin sadece banyoda kullanılabilmesi sayesinde bir süre sonra çocuğunuz ne zaman tekrar bir banyo yapabileceğini soracaktır.

SİZ DE BANYO YAPIN

Çocuğunuz çok tedirginse onunla birlikte sizin de banyo yaptığınızı bilmek onu sakinleştirecektir.
YALNIZ BIRAKMAYIN

Banyoda eğlence kadar güvenliğin de önemli olduğunu unutmayın. Küçük çocuğunuzu birkaç saniyeliğine olsa dahi banyoda yalnız bırakmayın.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.