Çocuğumun vücut tikleri var

11 yaşında bir oğlum var.Çok içine kapanık,kendisini ifade etmesi gerektiğinde ağlayarak konuşuyor, vücut tikleri var, IQ’sü yaşıtlarının 2,5yaş üstü çıktı.

SORU Üç senedir anksiyete bozukluğu teşhisi ile ilaç kullanmaktayım. Fakat boğazımda sinirsele bağlı olarak,(doktorun sözü) yorulduğum zaman bir tıkanma, kuruluk ve de yutkunma zorluğu oluyor. Bunun sebebi ne olabilir?
CEVAP Anksiyete bozukluğu tanısı konmuş olsa da, önce herhangi bir belirtinin bedensel bir hastalığa bağlı olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bedensel bir nedene bağlı değilse, anksiyete veya bir başka psikiyatrik bozukluk ve kullandığınız ilaçlar gözden geçirilmelidir. Anksiyete ağız kuruluğu yapabilir. Anksiyete bozukluklarında kullanılan ilaçlar antidepresan veya antianksiyete grubundan ilaçlardır. Bu ilaçlar da ağız ve boğaz kuruluğu yapabilir. "Boğazda tıkanma, yutkunma zorluğu" bir başka bozuklukta da görülebilir ve genellikle "boğazda düğümlenme" olarak belirtilir. Yaşadığınız yakınmalarınızın, kişilik özelliklerinizin, varsa sosyal sorunlarınızın tümünün bilinmesi, nedeni bulma konusunda önemlidir. Hekiminize bu bilgileri de verip sorarsanız, daha kesin bilgi verecektir.  

SORU
5 nüfuslu bir aileyiz. 3 kardeşiz. Benden 1 yaş büyük bir abım ve benden 10 yaş küçük bir erkek kardeşim var. Sorun 14 yaşında erkek kardeşimin okulla ilgili ciddi problemleri olması. Bu sene OKS 'ye katıldı ve ilk ve ikinci tercihlerde bağcılarda uçak bölümü olan bir okul kazandı ve kaydı yaptırıldı. Ama 3 tercihini de yapmak istedi. Çünkü istediği okul PROFİLO ANADOLU TEKNİK bilgisayar bölümü idi. Nitekim 3 tercihinde de istediği okulu kazandı. Aslında biz gitmesini istemedik. Biz Mertlerde oturuyoruz ve Kâğıthane biraz ters kalıyordu. Ama kendisi tüm zorlukların üstesinden geleceğini okula gitmek istediğini söyleyince bizde kendi hayatı olduğu için istediği mesleği yaparak daha başarılı olacağını düşündüğümüz için bağcılardan kaydını aldırıp PROFİLOY ANADOLU TEKNİK LİSESİ'NE kaydını yaptırdık. Okula başladığı günden itibaren sorunlar olmaya başladı. Daha doğrusu kendisi bir sürü bahaneyle okula gitmek istemediğini söylemeye başladı. Her gün yeni bir bahaneyle karşımıza çıkıyordu. Arkadaşlarıyla iletişim kuramadığını, derslerin ağır olduğunu, yolun uzak olduğunu, saatlerin çok geç olduğunu, yorulduğunu Belirtiyor. Yalnız yatmak istemiyor ya benle ya annesiyle yatıyor. Karanlıktan korkuyor. Dersler de sürekli daldığını, kendini derse veremediğini, içinden ağlamak. Geldiğini ve okulun kuytu köşelerine kaçıp tek başına ağladığını, ölmek istediğini bize sürekli beyan ediyor tabi ki bu durum bizide çok olumsuz etkiliyor. Bütün örnek aldığı ablileri ablaları tek tek konuştu. Ailecek annem babam ben ve abım her gün konuşuyoruz. Ama bir türlü ikna edemiyoruz. Sürekli suratı asık, kimseyle konuşmuyor ve ağlıyordu. Bu müddet içerisinde ve daha öncede her istediği olan bir çocuktur. Bu arada bahaneler arasında yol uzaklığından şikâyet ederken servis tuttuk ama oda çok erken alıyor diye servislede gitmek istemiyor. Her gün bir yerinin ağrıdığından şikâyet ediyor kalbİ, saç dipleri, nefes alırken göğsü vb. doktora götürdük ve sorunun psikolojik olabileceğini söylediler. Bizce de sorun psikolojik sizden ricam bize biraz da olsa yapmamız gerekenler hakkında yardımcı olabilmeniz.

CEVAP Geleceğini planlamada bir gencin bilerek ve isteyerek tercih yapması, bir idealinin olması ve idealine ulaşmak için çaba göstermesi olumlu özelliklerdir. Kardeşiniz de istediğini bilen bir genç. Ne var ki, yaşamda üstesinden geleceğimizi düşündüğümüz sorunlarla her zaman baş edemeyebiliriz. Yeni ortam ve koşullar beklediğimizden farklı olabilir. Bunlara uyum sağlamak için zaman gerekir. Kardeşinizin belirttiği gerekçelerin tümünün gerçek payı vardır: İletişim sorunu, derslerin ağır olması, uzaklık, geç saat gibi. Diğer bedensel belirtiler okula gitmemek için geçici gerekçeler olabilir. Dalgınlık, dikkatini derse verememe, yalnız kalma, ağlama, konuşmama gibi belirtiler uyum bozukluğu ve depresyon belirtileridir ve depresif duygudurumla giden uyum bozukluğuna uyar. Belirtilerin temeli okul sorunuyla ilgili görünüyor. Bu durumda yapabilecekleriniz, kardeşinize uyum için zaman tanımanız, okulda sorun olup olmadığını araştırmanız, rehber öğretmenle görüşmeniz, uyum bozukluğu ve depresif belirtiler için bir çocuk ve ergen psikiyatristiyle görüşmeniz olabilir.

SORU 11 yaşında bir oğlum var.Çok içine kapanık,kendisini ifade etmesi gerektiğinde ağlayarak konuşuyor, vücut tikleri var, IQ’sü yaşıtlarının 2,5yaş üstü çıktı.Dersleri oldukça başarılı fakat asla ders çalışmıyor.kurallar karşısında tikler ve ağlamalar başlıyor.doktora götürmek konusunda kararsızım,çünkü konuşurken ve hareket ederken en kötü ihtimali düşünüp hareket ediyor,kendisini kötü hissetmesinden korkuyorum.Kural koyamıyorum.Yumuşak olursak suistimal var.
CEVAP Uyum sorunu olan çocuklar denince, genellikle zeka katsayısı düşük çocuklar akla gelir. Oysa sorun açısından, özellikle uyum sorunu açısından, üstün zekalı çocuklar da benzer durumdadır. Ağlama ve tiklerinin giderilmesi, ders çalışmaması, kural koyamama ele alınması gereken noktalardır. Bunların tümü sürdüğüne ve çözümlenemediğine göre bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurmanız uygun olur. Hekime götürmek için kendisinin de yakındığı belirtileri öne sürebilirsiniz: Ağlama, tikler gibi. Kendisinin de yakındığı belirtiler için gittiğinde kendini kötü hissetmesi beklenmez. Bu durumda anne-babanın kararlı ve tutarlı olması önemlidir. Anne-baba farklı mesaj verirse, çocuk bunu kullanır (yumuşak davrandığınızda suistimal etmesi gibi). Düşündüğünüzün aksine, hekime götürdüğünüzde rahatladığını görebilirsiniz.

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.