Deprem Travma Psikolojisi

ÇIPLAK AYAKLA BASIN!

 ÇIPLAK AYAKLA BASIN!

Hürriyet Aile

Toprağa çıplak ayakla basmanın, vücuttaki fazla elektriği aldığını hepimiz duymuşuzdur. Peki, bunun bir gerçekliği var mı, yoksa kulaktan dolma bir bilgi mi? İç Hastalıkları Uzmanı Tuncay Filiz, konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı.

 


"Toprağa çıplak ayakla basmak elektriği alır" diyen Filiz, bahsi geçen elektiriği şöyle anlatıyor:

"Yaşam, bir enerji alışverişidir. Bu alışveriş metabolik aktivite ile sağlanır. Metabolik aktivite, bir dizi hücresel faaliyetler neticesi açığa çıkan enerji kullanımıdır. Bu faaliyetlerin tümü elektrikseldir. Kalbin çalışması esnasında etrafa yaydığı elektrik enerjisinin elektrokardiyografi ile kaydı, buna son derece yalın bir örnektir. Söz konusu enerji bir taraftan üretilir, diğer taraftan tüketilir. Yaşam dengesi dediğimiz de işte budur. Bu bağlamda, üretilen elektriğin tüketilenle dengelenmesi gerekir."

VÜCUTTAKİ ELEKTRİK DENGELENMEZSE NE OLUR?

Aşırı elektrik yükünün hücresel faaliyetlerin aksamasına yol açacağını söyleyen Filiz, açıklamalarına şu sözlerle devam ediyor:

"Bu aksama yorgunluğa neden olur. Söz konusu yorgunluk hem bedensel hem de ruhsal niteliktedir. İnsanların giderekd oğadan kopması ve toprakla bağlantısını daha fazla kesmesi, bu sorunu tetikleyen öncelikli nedenlerdir. Bu şekilde biriken elektriksel yük, hastalıklara zemin oluşturmuştur.

Plajda kumlar üzerinde çıplak ayakla dolaşmanın hazzını hangimiz bilmez? Bu hazzın asıl nedeni, vücudumuzda biriken elektrik yükünü çıplak ayaklarımızla toprağa boşaltmaktır. Yani bir çeşit topraklanmaktır. Bu esnada doğayla bir olduğunu hissetmek de ayrı bir avantajdır."

ELEKTRİK YÜKÜNÜ AZALTMAK İÇİN NE YAPMALI?

"Elektrik yükünü azaltmak için anti statik tabanlı ayakkabılar rahatlık sağlayabilir. Evde yalınayak dinlenmek son derece rahatlatıcıdır.  Çıplak ayakla yürümeye gelince, uygun hijyenik koşullarda kısa süreli yürüyüşlerin elektrik yükünü atmak için yararlı olacaktır."
 

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al