Cinselliğin zamanı var mı?

Merhabalar. Ben DİYARBAKIR’dan Hilal. 22 yaşında 3 yıllık evliyim. Benim cinsel isteğim gece neredeyse yok iken sabah saatlerinde müthiş derece de yoğunlaşıyor. Bu saatte beraberlik olduğumda doruğa çıkıyorum. Eşim bende bir tuhaflığın olduğunu düşünüyor. Cinsel isteğin kişilere göre farklı zamanı var mıdır?

- Cinsellik; yemek yemek gibi bir doğal ihtiyaçtır aslında. Diğer bir değişle kişinin içinden gelen bir dürtüdür. Genel anlamda bakıldığında insanların tüm ihtiyaçlarını belirli bir düzende yaptıkları görülür. kişi belli bir düzene alıştıktan sonra, vücudun biyolojik saati de kendini ve istekleri buna göre ayarlayacaktır. Ama illa ki de her şey bir zamana göre olacak, kişinin çeşitli istekleri, çeşitli zamanlarda ortaya çıkacak diye bir kesinlik de yoktur. Yani bu bir tuhaflık değildir. Cinsel istek kişilere göre farklılaşabilir.

 

-Ferda Ankara- 21 yaşındayım 2 yıllık evliyim. Bekarken cinselliği çok farklı düşünürdüm. Şimdi evliyim ama seks bana hiç çekici gelmiyor. Evliliğimin ilk yıllarında seksi seviyordum ama eşimin yemeğini yer yemez hemen üstüme çullanması beni  cinsellikten soğuttu. Şimdi de beni suçluyor. Bu soğukluğun devam etmemesi için ne yapabilirim?

- Zaman zaman kadın erkek ilişkileri , özellikle evlilik sonrası, cinsellik ile birlikte anılır. Oysa evliliğin, birlikte bir hayatın temeli paylaşımdır. Elbette bir evlilik için önemli olan cinsellik aslında ikinci planda bırakılabilir ve öncelikli olarak eşiniz ile farklı alanlardaki uyumunuza odaklanmanız önerilebilir. Böylelikle endişelerinizin odağı değişecektir. Yani olumlu düşünerek, eşinizin yemek sonrası davranışları ile sizi cinsellikten soğutmasına değil, örneğin nasıl keyifli yemek yediğinize birlikte odaklanın. Zamanla eşinizin farklı yönlerini, daha da önemlisi ilişkinizin olumlu yönlerini keşfederek eşinize karşı heyecanınızı geri kazanabilirsiniz diye düşünüyorum

 

Leyla Çankırı- Babam 57 yaşında annem 51 yaşında. Babam birkaç yıldır cinsel ilgisini dışarıya yöneltmiş durumda. Kendisinden çok genç bayanlarla arkadaşlık yapıyor bazı geceler eve hiç gelmiyor. Annem bakımlı ve çekici bir bayan ve çok verici anlayışlı bir insan. Ben 19 yaşındayım ve sırf bu nedenle evliliğe karşı ilgisizim. Tüm erkeklerin babam gibi olduğunu düşünüp tekliflere cevap veremiyorum. Bana yol gösterir misiniz?

- Babanıza karşı öfkenizi anlıyorum. Babanıza olan güveninizin yara almasını genellemiş ve bu güvensizliği tüm erkeklere yöneltmişsiniz. Çevremizde gördüğümüz veya yaşadığımız, onaylamadığımız olaylar sosyal öfke ve sosyal güvensizliği arttırabilir. Çocuklar tüm ilişkilerinde, tüm davranışlarında genetik yolla getirdikleri özelliklere ailelerinden gördüklerini ekler, bunları model alarak karakterlerini oluştururlar. Örneğin siz iki kişi arasında güvene dayalı ilişki örneğini anne ve babanızda görüyor, bunu öğrenip genelleştiriyor ve karşı cinsle ilişkilerinizde kullanmak üzere içinizde biriktiriyorsunuz. Ayrıca annenizin, veya bu durumu yaşayan annelerin, çocukları ile duygu düşünce ve yaşadıklarını paylaşmaları doğru değildir. Bu paylaşım, gerekirse çocuk tarafından engellenmelidir. Çünkü anne-baba rolü ile karı-koca rolü farklıdır. Size öncelikli önerim; çevrenizdekileri karakter özellikleri ile tanımak ve uzun süre de olsa güven ilişkisini yerleştirmek. Ancak bunun yanında bir psikolojik destek almanızı da öneririm.

 

Suzan Malatya- 23 yaşındayım çalışan bir insanım. 18 yaşındaki erkek kardeşim bana her gün hangi kız arkadaşıyla neler yaşadığını anlatmaya çalışıyor. Bu nedenle dersleri hep kötü gitti. Onu dinlediğimde sürekli bu konular gündeme geliyor ve detaylandırıyor yaşadıklarını bir bayan olarak aynı şeyleri ben yaşamak istemezdim. Dinlemeyi ret ettiğimde ters davranıyor ve küsüyor. Ne yapabilirim?  

- Aslında bu durumu 2 yönlü değerlendirmek doğru olacaktır. 1. si kardeşinizin kız arkadaşları ile paylaştıkları, diğer boyut ise bunu sizinle sözel olarak sık sık paylaşmak istemesi. Öncelikle kardeşiniz 18 yaşında, bu yaşta bir kişinin sınır kavramları, soyut ve mantıklı düşünebilme sürecinin gelişmiş olduğunu düşünürüz. Ancak bu yargılamada güçlük çeken kardeşinizin gerçeklik algısının bir uzman tarafından değerlendirilmesini kesinlikle öneririm. Diğer boyutta da aslında işin içine yargılama girmektedir. Kardeşiniz bu konuyu sizinle paylaşmak istediği bir ortamda önerim, kardeş olduğunuz için detayları dinlemek istemediğinizi ancak anlatmak istediği için bir başka kişi ile bunları daha rahat paylaşabileceğini belirtip kendisini bir psikiyatrist veya bir psikologa yönlendirmeniz uygun olacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.