CİLT BAKIMINA DİKKAT

Hangi kozmetik ürünkleri kullanmalısınız?, Cildinizin temel bakımı, akne tedavisi.

Kadınların bakımlı ve güzel görünmek adına en sık başvurdukları yöntemlerden biri kozmetik kullanımı. Bu nedenle de cildin istek ve ihtiyaçlarına uygun her gün yeni ürünler tüketicinin kullanımına sunuluyor. Ancak bu ürünler içerisinde dermo-kozmetikler içerikleriyle farklı özelliklere sahipler. İlaç ve kozmetikler arasında yer alan bu ürünler, birçok yapay ürüne oranla çok daha sağlıklı, ciltle uyumlu ve etkililer.

"Dermo-kozmetikler, diğer adıyla 'kozmesötikle'" olarak adlandırılan bu yeni maddeler, kozmetiklerle ilaçlar arasında geniş bir yelpazede yer alıyor. Dermo-kozmetikler, kozmetik ürünler gibi topikal olarak yani deri üzerine sürülerek uygulanıyorlar; ancak derinin biyolojik fonksiyonlarını etkileyen maddeler içeriyorlar"

Yaşam süresini uzatmak, bunu yaparken de genç ve sağlıklı kalmak insanların her zaman vazgeçilmez bir arzusu. Cilt, sağlığın aynasıdır; hayat boyu pürüzsüz, lekesiz ve kırışıksız bir cilt istenir. Özellikle kadınların her zaman bakımlı ve güzel olma istekleri kozmetiklere olan ilgiyi gün geçtikçe artırıyor. Bu konudaki yoğun istek, kozmetik araştırmacıları ve üreticileri cildin istek ve ihtiyaçlarına uygun yeni hammaddelerin ve yeni tekniklerin geliştirmesine yöneltti. Her gün artan sayıda yeni ürün piyasaya sunuluyor.

Günümüzde deri ve deri eklerinin bakımı, temizliği, dekoratif olarak görünümünün değiştirilmesi gibi pek çok amaca yönelik olarak sayısız ürün üretiliyor ve kullanılıyor. Ancak değişen kültürel ve ekonomik koşullar, ilerleyen bilim ve teknoloji ile bireylerin kozmetiklere bakış açıları ve beklentileri farklılaştırdı. Bu konu araştırmacıları biyolojik aktiviteleri daha iyi olan yeni etken maddelerin, yeni tekniklerin keşfine ve kullanımına yöneltti. Bu heyecanla geliştirilen ve "Dermo-kozmetikler", diğer adıyla "Kozmesötikler" olarak adlandırılan bu yeni maddeler, kozmetiklerle ilaçlar arasında geniş bir yelpazede yer alıyor.

Dermo-kozmetikler, kozmetik ürünler gibi topikal olarak yani deri üzerine sürülerek uygulanıyorlar; ancak derinin biyolojik fonksiyonlarını etkileyen maddeler içeriyorlar. Başka bir tanımı da şöyle yapılabilir; istenilen kozmetik sonuca gösterdikleri fizyolojik etki ile ulaşan, deri ve deriye bağlı oluşumların yapı ve fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyen, biyolojik aktivitesi olan veya olduğu iddia edilen madde veya ürünler olarak tanımlanabilir.

Dermo-kozmetiklerin bir dermatoloji uzmanı veya bir plastik cerrah tarafından tavsiye edilmesi daha uygun. Ancak bu mutlaka gerekmiyor. Hekim, kişiyi tam olarak muayene ettikten sonra cilt tipine ve gereksinimlerine uygun bir ürün ya da ürünleri tavsiye edebilir. Ancak eczacılarımız da bu anlamda son derece bilinçli olarak kullanıcılara yol gösteriyorlar. Özellikle eczanelerinde dermo-kozmetik bulunduran eczaneler bu anlamda önemli bir hizmet veriyorlar. Dermo-kozmetik eczaneler artık bünyelerinde güzellik uzmanlar da barındırıyorlar ve bu kişiler daha doğru ürün seçiminde yardımcı oluyorlar.

Günlük bakımın yanı sıra haftalık cilt bakımı da çok önemli. Mutlaka haftada bir kez cilt tipine uygun maske ile cilt derinlemesine temizlenmeli ve nemlendirilmeli. Haftada bir kez peeling de ölü hücrelerin cilt üzerinden temizlenmesi açısından çok önemli. Cilt ne kadar temiz, ölü hücrelerden arındırılmış olursa, kullanılan dermo-kozmetik ürünlerin emilimi, etkinliği o kadar fazla olur.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.