Deprem Travma Psikolojisi

CEPLE GÖRÜŞMEDE ÜÇÜNCÜYÜZ

CEPLE GÖRÜŞMEDE ÜÇÜNCÜYÜZ

ANKA

Türkiye, aylık ortalama 189 dakikalık cep telefonu görüşme süresiyle Avrupa'da üçüncü sırayı aldı. İşte detaylar.

AA muhabirinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'de geçen yılın dördüncü çeyreğinde, ortalama bir abonenin aylık ortalama konuşma süresi (MoU) 189 dakika olarak gerçekleşti.

Avrupa ülkelerinin geçen yılki MoU verileri karşılaştırıldığında, Fransa 253 dakika ile birinci, İrlanda 226 dakikayla ikinci sırada yer aldı.
Mobil konuşma süresinde 189 dakikayla Avrupa'da üçüncü sırayı alan Türkiye'yi, İngiltere 177, İspanya 160, İtalya 137, Portekiz 124 ve Almanya 104 dakika ile izledi.
Öte yandan Türkiye'de, 2009 Aralık sonu itibariyle mobil abone sayısı 62,8 milyona ulaşırken, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) kullanıcı sayısı 7,06 milyon olarak gerçekleşti.

Sektördeki toplam trafiğin dağılımına bakıldığında cep telefonundan arama oranı artarken sabit hattan arama sayısı düştü. Geçen yıl toplam arama trafiği bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 131 milyar dakikayı geçerken, bunun yaklaşık yüzde 83'ünü mobil trafik oluşturdu. Bu oranın yüzde 79,3'ü, şebeke içi ve diğer mobil şebekelere yönelik aramaları da içeren mobilden mobile görüşmelerden oluştu.

Cep telefonu abonelerinin yaklaşık yüzde 75'ini ön ödemeli, yüzde 25'ini ise faturalı aboneler oluşturdu. Abone profiline bakıldığında, Vodafone yüzde 86'lık oran ile ön ödemeli, Avea yüzde 36'lık oran ile faturalı hat kullanımında ilk sırayı aldı.

Abone başına elde edilen aylık gelir anlamına gelen “ARPU” rakamları, geçen yıl son üç aylık dönemde Turkcell için 18.6 TL, Vodafone için 14.3 TL, Avea için 17.8 TL olarak gerçekleşti.

Öte yandan numara taşıma uygulamasında geçen yıl sonu itibariyle yaklaşık 10 milyon mobil abone numarasını taşıdı.

SABİT VE İNTERNET

Sabit hat abone sayısı, cep telefonu kullanımındaki artışın da etkisiyle düşmeye devam etti. Geçen yıl sonu itibariyle sabit telefon abone sayısı yaklaşık 16,6 milyon olarak gerçekleşti.

Toplam yıllık yatırım miktarlarına bakıldığında, 2009 yılı sonunda bir önceki yıla kıyasla Türk Telekom'un yatırımı yüzde 11,7 oranında azalırken, Turkcell'in yüzde 120, Vodafone'un yüzde 248, Avea'nın ise yüzde 26 oranında arttı.

Geçen yıl sonu itibariyle Türkiye'deki internet abone sayısı yaklaşık 6,8 milyona ulaştı. Bunların 6,2 milyonu DSL abonelerinden oluşurken, yaklaşık yüzde 62'si 1 Megabit hız bağlantısına sahip abonelik türünü tercih etti.

Sabit genişbant abone oranı, AB ülkelerinde ortalama yüzde 55 iken, Türkiye'de Aralık 2009 itibariyle yaklaşık yüzde 40 olarak gerçekleşti.

Türkiye ve AB ülkelerinde, mobil internet hariç olmak üzere genişbant internet bağlantı çeşitlerine bakıldığında, Türkiye'de genişbant abonelerinin yüzde 97,3'ü DSL teknolojisini kullanırken, AB ülkelerinde bu oran, ortalama yüzde 80'e yaklaştı.

Mobil işletmecilerin verilere göre, 2009 Aralıkta mobil genişbant internet abone sayısı yaklaşık 400 bine ulaştı.

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al