Çekirdek aileden çekirdek eve

Anne, baba ve çocuk arasındaki iletişim önemli. Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 10 yaşına kadar çocuklara insani değerler eğitiminin verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Anne, baba ve çocuk arasındaki iletişim önemli. Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 10 yaşına kadar çocuklara insani değerler eğitiminin verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İstanbul Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2023 Vizyonunda Eğitimi Geliştirme ana projesi kapsamında düzenlenen “Eğitim Yoluyla Şiddetin Azaltılması ve Suçun Önlenmesi” konulu programa konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türk aile yapısını ve değerlerine ilişkin önemli mesajlar verdi. Eyüp İlçe Müftülüğü binası konferans salonunda gerçekleştirilen programa Eyüp İlçe Belediye Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İlçe Müftüsünün yanı sıra okul müdürleri, rehber öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı. İlginin yoğun olduğu programda Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, akademik başarıdan ziyade çocuklarda hayat başarının önemine vurgu yaptı. Hayat başarısının akademik başarı yanında ihmal edildiğini belirten Tarhan, çocuklara mutluluğun öğretilmesi gerektiğini de hatırlattı. Toplumun mutluluğu için alternatif yolların geliştirilmesinin şart olduğunu ifade eden Tarhan, mutluluğu kazanmak için bazı becerilerin de çocuklara kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Tarhan bu konuda anne ve babalara da önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

YAŞAYIŞ BEYİNDE KALICI ETKİ BIRAKIYOR

“İyi anne baba olmak için kişinin önce kendini tanıması gerekir. Kişi kendine şekil verebilmeli, geliştirebilmeli. Ancak böyle faydalı olunur. Önce kendimizi denetlemek ve yönetmek gerekir. Bu yapıldığında kişi kendine örnek alacaktır. Anne ve babaların yaşayışı önemli. Yaşayış beyinde kalıcı etki yapıyor.

EMPATİ KAZANILMIYOR ÖĞRENİLİYOR

Çatışmalı iletişimlerin dörtte üçü karşı tarafın ön yargılarından kaynaklanıyor. Bu noktada empati çok önemli. Empati kazanılmıyor öğreniliyor. Bu öğrenilirse yaşama ilişkin ilişkilerde sorunların yarısından fazlası çözülmüş oluyor. Empati kendi duygularını koruyarak başkasının yerine geçebilmektir, ağlayanla oturup ağlamak değildir.

MUTLU VE BAŞARI İÇİN İNSANİ DEĞERLER ÖĞRENİLMELİ

Bir kişi hem mutlu hem de başarılı olabilir. Bunun için ise insani değerler önem taşıyor. Değerlerin kişiye öğretilmesi gerekir. Bilim çevreleri bunu bugün yeniden değerlendiriyor. İnsani değerler ve vicdan arasında doğrudan bağ bulunur. Vicdan kavramı çocuklara öğretilmeli. Öyle ki kişi bunu öğrenemiyor. Diğer gam, alçakgönüllü, dürüst, çalışkan, yardımsever olmak insani değerlerdir. Aynı zamanda da sosyal duyulardır. Bugün bu değerler sosyal sermaye olarak tanımlanıyor. Parasal sermaye kadar önemli çünkü.

DEĞERLER ÇOCUKLARA 10 YAŞINA KADAR ÖĞRETİLMELİ

“Çocuklara 10 yaşından önce bu değerleri öğretmeli. Çünkü çocuklar anne ve babanın sunduğu şeyleri sorgulamadan kabul eder bu dönemde. Bu yaş sonrası çocuk sorgulamaya başlar. Her anne babanın çocuğuna insani değerleri nasıl öğretmeliyim diye kendine sormalı. Çocuk iyi insan olmanın iskeletini elde etmiş oluyor bu değerleri öğrenirse. Çocuğu mutlu etmek değil onu hayata iyi hazırlamaktır iyi anne baba olmak.

AİLE BAĞLARI ZAYIFLIYOR

Bilgisayarın yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte İnsanlık tarihinde bilimsel olarak ne olacağı, nasıl nesil çıkacağı bilinmiyor. Sosyal temas, fiziksel temasın olmadığı nesiller ortaya çıkıyor. Batıda özellikle çok tehlikeli bu durum. Modernizmin sunduğu ideal aile tipi çekirdek aile modeli. Anne, baba ve çocuktan oluşuyor. Anneanne, babaanne yok sayılıyor. Aile bağları günden güne zayıflıyor. Geniş aileler yok sayılarak çekirdek aileler destekleniyor. Bu da yalnızlığı artırıyor.

TÜRK TOPLUMUNDA ÇEKİDEK AİLEDEN ÇEKİRDEK EVE

Batının çekirdek aileye yönelimi karşısında Türk toplumu bu konuyu farklı formüle etti. Türkiye’de çekirdek aile yok çekirdek ev var. Evler çekirdek ama aynı apartman, mahallede oturuyor kişiler. Amca, hala, teyze bağları devam ediyor. Kopanlarda var ancak bu çok yaygın değil. Kimi araştırmacılar bu yapıyı Türk çekirdek aile federasyonu olarak tanımlıyor. VİDEO İÇİN… Haber-fotoğraf: Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.