Büyüsel Takıntılar

Büyüsel (majik) takıntıları olanlar, sadece akıllarından geçen düşünceler yüzünden uzakta olan olayların değişebileceğinden, genellikle de insanların zarar görebileceğinden korkarlar.

OguzTan_loRes3Büyüsel (majik) takıntıları olanlar, sadece akıllarından geçen düşünceler yüzünden uzakta olan olayların değişebileceğinden, genellikle de insanların zarar görebileceğinden korkarlar.

Mesela elektrik düğmesini kapatırken otobüsle İstanbul’dan Ankara’ya gitmekte olan oğlunun kaza geçirme ihtimali aklına gelirse, şöyle düşünebilir takıntılı bir kişi: -‘Işığı kapatıp şehir cereyanının odaya girmesini önledim. Ya aynı anda oğlumun da hayatla bağlantısı kesilirse?’ Ve oğlunu kurtarmak için ışığı tekrar açabilir. Bu düşünceden kurtulana kadar da ışığı defalarca açıp kapayabilir. Bir hastamız da çorap giyerken Amerika’daki oğlunu düşünürse onun başına çoraplar örülebileceğinden korkuyor, müthiş bir sıkıntıya kapılıyordu. Üstelik oğlunun başına örülecek çoraplardan kendisini sorumlu tutuyordu. Oğlunu kurtarmak için de çorabını çıkarıp tekrar giyiyordu. buyuBir başka hastamız yeni bir eşya aldığı gün cenaze arabası görürse, mezarlık kenarından geçmek mecburiyetinde kalırsa veya bir vefat haberi alırsa, o eşyanın ölüm getirebileceği düşüncesini kafasından atamıyordu. Mutlaka o eşyadan kurtulmak zorundaydı. Ya birine vermeli ya atmalıydı. Böyle bir muhakemenin çok mantıksız olduğunu biliyor, ama eşyayla ölüm arasında kurduğu bağlantı bir türlü kafasını rahat bırakmıyordu. Bize geliş sebebi, her ay yüz milyonlarca liralık eşyayı atmak veya dağıtmak zorunda kalması, bu yüzden uğradığı maddi zarardı. Genç bir hanım odadan içeri girerken babasının hasta olabileceğini düşünürse kapıdan çıkıp tekrar tekrar içeri giriyordu. Ta ki hastalığı düşünmeden içeri girene kadar. Görüldüğü gibi birbiriyle hiç ilişkisi olmayan iki olay arasında bağlantı kurulmaktadır. İşte bu yüzden bu tür takıntılara ‘büyüsel’ veya ‘majik (magical)’ takıntı adı verilir. Halk arasında yaygın olan çeşitli hurafeler, büyüsel takıntıları andırır. Tehlikeden kaçınmak için tahtaya vurmak gibi. Tahtaya vurmakla hiçbir zararı önlemenin mümkün olmadığını herhalde herkes kabul eder. Ancak yine de tahtaya vurmaktan kendilerini alamaz insanlar. Zararı önlemenin başka bir popüler yolu da kurşun döktürmektir. Dini bir temeli olmayan kurşun döktürme töreni de, büyüsel düşüncenin yaygın olduğu asırlardan kalma bir uygulamadır. Hıristiyanların beladan uzak durmak için 13 rakamıyla temaslarını asgariye indirdikleri de malumdur. Cansız varlıklara uğur veya uğursuzluk atfetmek de büyüsel düşünceye örnek gösterilebilir.

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.