BÜYÜK BULUŞMA ÖNCESİ UYARI

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şike iddialarıyla travma yaşayan taraftarı yatıştırmak çok önemli diyor ve kolluk kuvvetlerine büyük buluşmada önemli görevler düştüğünü hatırlatıyor…

 


Futbolda şike soruşturması her geçen gün ortaya çıkan yeni yeni iddialarla daha da büyürken Fenerbahçe spor kulübü taraftarı travma yaşıyor. Kulübünü yalnız bırakmayan binlerce taraftar şimdi Pazar günü gerçekleştirilecek büyük buluşmaya hazırlanıyor. Buluşma öncesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan uyarıyor.

Fenerbahçe taraftarı, "Tatili, denizi bırak Fenerbahçe'ne sahip çık" başlıklı yayınladığı mesajında 10 Temmuz Pazar günü Kadıköy'de toplanıp takımına destek amacıyla konvoy halinde Topuk Yaylası'na gideceklerini duyurdu. Hal böyle olunca herhangi bir taşkınlığa ve olumsuzluğa karşı güvenlik kuvvetleri de teyakkuza geçti.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Bugün Tv Ana Haberde Murat Birsel'in konuya ilişkin sorularını cevapladı. Tarhan taraftar psikolojisi üzerine çok önemli değerlendirmelerde bulundu, güvenlik güçlerini de uyardı.

Yaşanan gelişmeler sonrasında Fenerbahçe'nin fanatik taraftarlarında travma etkisini göz ardı etmemek gerektiğine dikkat çeken Rektör Tarhan, acıyı reddeden bu kişilerin bir müddet sonra protesto dönemi başlatabileceğini kaydediyor. Kanıtların güçlenmesiyle ise bu kişilerde öfke duygusunun hakim olacağını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, olaylar karşında bu kişilerin suçu yükleyecek bir nesne arayışına da girebileceklerini söylüyor. Tarhan, kendi takımlarına yakıştıramadıklarını bu kişiler farklı kişilere yöneltebilecekleri konusuna da vurgu yapıyor.

Rektör Tarhan;

PROTESTO NESNESİ POLİS OLABİLİR!

Protesto nesnesi polis olabilir. Taraftar grubu büyük buluşmada polise yönelebilir, suçlu olarak onları görebilir. O nedenle polislerin bu süreçte özel eğitim almaları gerekir. Çevik kuvvet müdahale edecekse o gruba biber gazı kıvılcım etkisi yapabilir. Toplu reaksiyonlarda çevik kuvvet soğukkanlı olmalı.

TARAFTAR GRUBU LİDERLERİYLE GÖRÜŞÜLMELİ

Kolluk kuvvetleri, taraftar grubunun liderleriyle kesinlikle görüşmeli. Bu gibi durumlarda ancak bu yöntemle tansiyon aşağı çekilebilir. Yargı sisteminin hakkaniyet içinde çalışacağı, gerçeğin ortaya çıkacağı gibi söylemlerle taraftar yönlendirilmeli, şok hafifletilmeli. Bu süreçte önleyici güvenlik hizmetine ihtiyaç var.

KRİZ İYİ YÖNETİLMELİ

Bir yol kazası yaşandı ve travma var. Taraftar daha kuşbakışı bakabilmeli olaya. Ne yapabiliriz demeli. Yöneticiler de böyle yaklaşmalı. Kriz iyi yönetilmeli. Taraftarlar içinde kanaat önderi kişiler var onlar bulunmalı. Ve ikna edilmeli. Devlet bizim yanımızda kolluk kuvvetleri doğruyu bulmaya çalışıyor şeklinde düşünce aşılanabilmeli…

KRİZ AŞILIR

Yöneticiler genellikle taraftarla iyi ilişki kuran varsa olumlu etkisi olur. İyi ilişki kurmayanlar varsa günah keçisi arayışı olduğu için tepki olabilir. Fanatikler değerleri kutsallaştırıyor. Kutsallık üzerine sonunu düşünmeden hareket edebilir. Fanatizmde realite körlüğü vardır. Yanlışı doğru gibi görüp tepki verebilir. Hem kulüp hem sporcuların krize hazırlık yapmalarında fayda var. Taraftarın tepkileri şiddetli de olsa geçmişinde şiddet davranışı olmadı. Efendiliklerini bozmadılar. Bu krizi bu şekilde aşacaklarını düşünüyorum."

Rektör Tarhan Fenerbahçeli futbolcu Alex'in taraftar toplanması üzerine sözlerini ise soğuk kanlı buldu. Tarhan Alex bu tutumunu devam ettirmeli dedi…

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.