Deprem Travma Psikolojisi

BUNAMAK İSTEMİYORSANIZ...

BUNAMAK İSTEMİYORSANIZ...

A.A

Uzmanlar, Alzheimer ve felç sonrası bunamaya maruz kalmak istemeyenlere haftada 4 gün yürümeyi öneriyor.

 


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Öncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunamanın Alzheimer ve felçle gelebilen bir hastalık olduğunu söyledi.

İnmenin beyin damar hastalıklarına karşı gelişen ani başlangıçlı, kişinin vücudunda nörolojik bulgu oluşturan bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Öncel, şunları söyledi:

“İnme bir anlamda kuvvetsizlik manasına geliyor, görme, işitme, anlama bozukluğuyla da seyredebiliyor. Bu hastalığın mevsime bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini söylemek güç. Dünyada bununla ilgili çok geniş çaplı araştırmalar yapılmış, mevsimsel olarak bir ilişki tespit edilmemiş. Ama İngiltere, Japonya, Asya ülkelerinde yapılan araştırmalarda kışın felçli hastaların sayısında artış yaşandığı belirlenmiş.”

Beyin damar hastalıklarını tetikleyen bazı faktörlerin varlığına değinen Öncel, “55 yaşından yukarı kişilerde her 10 yılda bir beyin damar hastalıkları 2 kat artıyor. Erkeklerde, siyah ırkta ve ailesinde felç görülenlerde daha fazla görülüyor” diye konuştu.

“HAFTADA 2 GÜN BALIK TÜKETİN”

Hipertansiyon ve şeker hastalığının beyin ve damar hastalıklarına sebep olan hastalıkların başında geldiğini belirten Doç. Dr. Öncel, “Beyin ve damar hastalıklarından kurtulmak için sakin, stressiz bir yaşam sürmek gerekiyor. Fizik egzersizlerinden uzak kalmak beyin hastalıkları için ciddi bir risk faktörü. Sigara ve aşırı alkol alımı bu hastalıklara davetiye çıkarır” şeklinde konuştu.

Beyin ve damar hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu bildiren Öncel, hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Tansiyonu kontrol etmek ve az tuzlu yemek lazım. Akdeniz diyeti dediğimiz Alzheimerden de koruduğu tespit edilen sebze, meyve ve beyaz et tüketimi hastalığı önler. Haftada 2 gün balık tüketmek gerekiyor. Alzheimer ve felç sonrası meydana gelen bunamalardan kurtulmak istiyorsanız, haftada 4 gün yürüyün. Biz hastalarımıza 5 dakika yürüyüş öneriyoruz.

Öyle masraf gerektiren bir aktivite de değil. Yürümenin şekerden, damarlarda yağ tabakasından koruduğu da tespit edildi. Ayrıca beyinin zarar görmesini istemiyorsanız sigarayı bırakmak, aşırı alkolden kaçınmak gerekiyor. Bunlar Alzheimerden sonra en sık gelen bunama ve felç sonrası bunamadan da koruyor. Buna uyabilirsek felç sonrası gelen bunamadan da korunabiliyoruz.”

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al