Bu kayıp dersleri etkiliyor

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, genetik ve sonradan oluşabilen işitme kayıplarının, çocuklarda konuşma bozukluğu ve okulda ders başarısının kötü etkilenmesi gibi sonuçlara neden olduğunu söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, genetik ve sonradan oluşabilen işitme kayıplarının, çocuklarda konuşma bozukluğu ve okulda ders başarısının kötü etkilenmesi gibi sonuçlara neden olduğunu söyledi.

isitmeeİşitme kayıplarının özellikle çocuklarda çok ciddi sonuçlar doğurabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantlarının sıklıkla çözüm olabileceğini kaydetti. Op. Dr. Üstel, çocukların ve yetişkinlerin yaşam kalitesinin artması, sosyal aktivitelerini arttırması amacıyla hastaların işitme cihazı kullanmasının önemli olduğunu belirterek, "Biz özellikle çocuklarda iki taraflı işitme cihazlarını öneriyoruz. İleri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant öneriliyor. Sesin dış kulaktan orta kulağa geçişini engelleyen yapısal bozukluk veya hastalık sonucu oluşmuş işitme kaybına ise iletim tipi işitme kaybı denir. Atrezik kulak kepçesi, buşon, stenoz, yabancı cisim, eksternal otit, karsinomlar, kulak zarı hastalıkları, orta kulak hastalıkları, östaki kanalı hastalıkları iletim tipi işitme kaybına neden olabilir" dedi. İletim tipi işitme kayıplarının özellikle çocuklarda orta kulak iltihaplarına neden olduğunu hatırlatan Op. Dr. Melih Üstel, orta kulak iltihabının dışında özellikle geniz eti olan çocuklarda sıvı birikimi şeklinde seröz otit olarak göze çarptığını dile getirdi. Benzer işitme kayıplarının çocuklarda konuşma bozukluklarına neden olduğunu belirten Op. Dr. Üstel, okul başarıları üzerinde de etkili olduğunu kaydetti. İletim tipi işitme kayıplarının genellikle hafif ya da orta dereceli olduğunu söyleyen Op. Dr. Üstel, "Kayıplar 25-65 desibel arasıdır. Bazı durumlarda iletim tipi işitme kaybı geçici olabilir. Sorunun nedenine göre ilaç tedavisi ya da ameliyat çözüm olabilir. Bu tür kayıplara işitme cihazı, orta kulak implanı ya da kemik iletimli implant da çözüm olabilir" diye konuştu. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Mart 2014Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.