Bu bebekler daha sağlıklı

Dondurulmuş embriyo ile doğan bebekler daha sağlıklı oluyor.

Dondurulmuş embriyo ile doğan bebekler daha sağlıklı oluyor.

Prof. Dr. Tıraş:"Çiftlerin dondurulmuş embriyo ile bebek sahibi olmaya karar vermesi hem gebeliğin oluşması, hem gebelik süreci hem de bebek açısından çok daha avantajlıdır"

DONDURULMUŞ EMBRİYO İLE DOĞAN BEBEKLER DAHA SAĞLIKLI prematurebebekİskandinavya'da 42 bin 242 tüp bebek tedavisi gören  çift üzerinde yapılan araştırmaya göre, dondurulmuş embriyo ile gerçekleştirilen gebeliğin ve doğan bebeklerin her açıdan daha sağlıklı olduğu bildirildi.

Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Prof. Dr.  Bülent Tıraş, yaptığı yazılı açıklamayla araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. "Çiftlerin dondurulmuş embriyo ile bebek sahibi olmaya karar vermesi  hem gebeliğin oluşması, hem gebelik süreci hem de bebek açısından çok daha  avantajlı" diyen Tıraş, araştırmanın, taze siklüs yani tüp bebek tedavisi ile  çocuk sahibi olmaya çalışan 42 bin 242 çift üzerinde yapıldığını, bunlardan 6 bin  647'sinde dondurulmuş embriyo transferi gerçekleştirildiğini anlattı. Prof. Dr. Tıraş, tüp bebek gebeliklerinde, erken doğumun tüp bebek  olmayan gebelere göre daha fazla olduğunu belirterek, "Ancak 'donma çözme'  yapılırsa erken doğum oranı daha azalır" dedi. Tıraş, dondurulmuş embriyo transferinin avantajları hakkında ise  şunları söyledi: "Daha yüksek gebelik oranları verir. OHSS denilen yumurtalıkların  aşırı uyarılmasına bağlı problemler ortadan kalkar. Dış gebelik oranlarını  düşürüyor. Gebelikte ortaya çıkan olumsuz durumları azaltır yani düşük doğum  ağırlığı, erken doğum, küçük bebek gibi sorunlara daha az rastlanır." Dondurulmuş embriyoların laboratuvar şartlarında ailelerin onayı ile  eksi 196 derecede, sıvı nitrojenle dolu özel kaplarda saklandığını belirten Prof.  Dr. Tıraş, "Embriyo dondurmada en önemli kriter iyi olan embriyoların  dondurulmasıdır. Canlı ve iyi kalitede embriyo ileride başarılı sonuçlar verir.  Embriyo dondurulduktan sonra anne rahmine uygun yöntemlerle yerleştirilir.  Başarıyı etkileyecek etmenler; laboratuvar ortamlarının prosedür, kadının yaşı ve  çözülmüş embriyonun canlılık miktarına göre değişkenlik gösterir. Dondurulmuş  embriyolar yasal olarak laboratuvar şartlarında beş yıl bekletilebilir"  ifadelerini kullandı. Tüp bebek yöntemi ile gebe kalmaya çalışılmış ancak denemelerde  başarısız olmuş çiftler için daha sonra kullanılmak üzere elde edilen  embriyoların dondurulduğunu bildiren Tıraş, şu bilgileri verdi: "Annelerin doğuma hazır olmaması, yaşanılan tüp bebek denemeleri ve  kanser hastalığına karşın kemoterapi alınması gerekli ise öncesinde embriyolar  alınıp dondurmak faydalı olacaktır. Dondurulan embriyolar doğal ortamda çözülerek  anne rahmine yerleştirilir. Embriyonun dondurulması doğacak bebek açısından  hiçbir risk içermemektedir. Tıpkı diğer çocuklar gibi genlerini anne ve babasından alarak tüm süreçleri normal yaşar. Dondurulmuş embriyonun normal  embriyodan hiç farkı yoktur." ACIBADEM HASTANESİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:05 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.