Böbrek hastaları için umut ışığı

Amerikalı bilim insanları, uygun böbrek arayan hastaları kurtaracak bir metot buldu. ‘Desensitizasyon’ adı verilen yöntemle, doktorlar, hastanın bağışıklık sisteminde ‘değişiklik yaparak’ uygun olmayan donörden böbrek naklinin yapılmasını sağlayabiliyor.

Amerikan tıp dergisi The New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırmaya göre uygun böbreği bulmak için senelerce bekleyen ve çoğu zaman bulamayan böbrek hastaları için umut ışığı olan yeni bir metod bulundu. “Desensitizasyon” adlı metoda göre vücudun bağışıklık sistemi değiştirilerek, antikorların uygun böbrek olmasa bile yeni nakledilen organa saldırmasının önüne geçiliyor. Antikorlar önce hastanın kanından çekiliyor daha sonra hastanın bağışıklık sisteminin tamamen çökmemesi için başka antikorlar veriliyor.

Bu sırada bağışıklık sistemi de yeni antikorlar üretiyor. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte vücudun ürettiği yeni antikorların yeni organa saldırma ihtimali düşük. Ancak sorun yine çözülmezse bu durumda hastaya antikorların oluşmasını sağlayan beyaz kan hücrelerini yok edecek ilaçlar veriliyor. Araştırmada desensitizasyon uygulanan 1025 hasta, organ bekleme listesinde olup diyaliz makinesiyle hayatta kalan ya da ölen birinden uygun bir böbrek alan kişilere göre daha uzun yaşıyor.

BBC TÜRKÇE

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Mart 2016Yayınlanma Tarihi:11 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.