Biyolojik nano makineler yapay kas örüyor

Bedenimizdeki sayısız moleküller biyolojik nano makineleri olarak çalışarak iyon taşıyor ve metabolizmayı tetikliyorlar.

Bedenimizdeki sayısız moleküller biyolojik nano makineleri olarak çalışarak iyon taşıyor ve metabolizmayı tetikliyorlar.

Fransız bilim insanları şimdi bu doğal süreçten yararlanarak, özel proteinlerle kontrollü olarak yapay kas demeti örüp birleştirdi. Bu amaçta protein moleküllerini minik bir sentetik life iliştirdikten sonra hareketi asit derecesine göre çalıştırmışlar. Angewandte Chemie dergisinde anlatılan bu gelişme, robotların veya tıbbi protezlerin çalıştırılmasında yararlı olabilecek. Strasburg Üniversitesi’nden Nicolas Giuseppone tarafından geliştirilen yapay kasın prototipi henüz göreceli olarak küçük ve yalnızca on mikrometre kadar gerilebiliyor. Bundan sadece birkaç nanometre kadar hareket edebilen Rotaxan molekülleri sorumlu. Ancak filigran yapay lif üzerine binlercesi yerleştirildiğinde bir milimetrenin küçük bir kısmı kadar gerilebiliyor. Bilimcilerin amacı mesela robotik veya protezlerde kullanılabilecek kuvvetli ve dayanıklı kaslar üretebilmek. Bu gelişme üzerinde Texaslı bilim insanları da çalışıyor. Ancak bu araştırmacılar biyolojik moleküller yerine karbon nano tüpler kullanılıyor. Dayanıklı bir lif üzerine binlercesi yerleştirildiğinde, dakikada neredeyse 600 dönüş yapabilmişler. Elektrostatik güçlerle çalıştırıldığında prototip, liften yaklaşık olarak iki bin misli ağır olan bir karıştırıcıyı çalıştırabilmiş. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ 

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:11 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.