BİRAZ HÜRREM SULTAN OLMALI

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Rektör Tarhan; çiftler arasında bitmeyen kavgalara Hürrem Sultan modelini öneriyor…

 


Son dönemlerin en çok seyredilen dizilerinden biri olan Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı tarihi, Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatırken dizinin en dikkat çeken karakterlerinden biri Hürrem Sultan. Türkiye'nin büyük bir bölümü Hürrem Sultanı bu dizide tanıdı…

Dizide gerek sarayı gerek ise Kanuni Sultan Süleyman'ı yönlendirme çabasında olduğu gözlerden kaçmayan ve bunu da başarıyla gerçekleştiren Hürrem Sultan, aile içi iletişimin sağlıklı yürümesinde aslında örnek alınacak bir karakter. Öyle ki Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Evlilik Psikolojisi" kitabında bu konuya dikkat çekiyor.  Sürekli tekrarlanan çatışmaların önüne geçmek için taraflardan birinin yöntem değiştirmesinin şart olduğuna vurgu yapan Tarhan kitabında;

"Çalıştığım kurumda aile terapisine gelen ve 50 yıl her sabah evde ekmek tartışması yaşayan bir çift vardı. İstisnasız her sabah, erkek eve fazla ekmek alıyor kadın ise ekmeleri atmak zorunda kaldığı için ona çıkışıyormuş. Abartılı gibi gelebilir ama ikisi arasındaki çatışma 50 yıl sürmüş. Bunun gibi aynı konu etrafında sürekli çatışma yaşayan ama bir türlü de çözüm üretemeyen çok sayıda çift var. Böyle durumlarda iki tarafta tutumunu değiştirmediği için sürekli çatışma çıkması doğaldır. Sürekli tekrarlanan çatışmaların önüne geçmek için taraflardan birinin yöntem değiştirmesi şarttır.

Soruna farklı bakış açıları getirmek yani "Şu ana kadar izlediğimiz yol ya da davranış kalıplarımız sonuç vermediğine göre, başka nasıl davranırsam onun tutumunu değiştirebilirim" diye düşünmek gerekir.

Ekmek sorunu örneğimize geri dönersek kadının, bir hafta boyunca tüketilmeyen ekmekleri çöpe atmak yerine onları biriktirip "Bunları ne yapalım" diye eşine sorması soruna farklı bir bakış açısı getirecektir. Çöpe giden ekmeklerin miktarını gören erkeğin fazla ekmek alma davranışından vazgeçmesi ya da ekmeklerin farklı bir alanda değerlendirilmesi fikri ile her sabah yaşanan çatışma bitecektir.

Çatışma ve krizlerde kadının biraz alttan alması, erkeği yönetmesi, yönlendirmesi çok önemlidir. Siyasi sonuçlarını bir kenara bırakırsak, Hürrem Sultan'ın Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahı avucunun içine almasını buna örnek olarak verebiliriz. Bilindiği gibi Kanuni, kendisine isyan eden Hürrem Sultan'ın oğullarından birinin idam edilmesine karar verir. Hürrem Sultan oğlunu kurtarmak için Kanuni'ye "Sen ne biçim babasın, oğlunu nasıl öldürmeyi düşünürsün" demek yerine, "Yüksek ruhlarda kin barınmaz, sen yüksek ruhlu bir insansın, affet oğlunu" der. Kanuni de bu sözlerden etkilenerek oğlunu affeder. Burada Hürrem Sultan, Kanuni'nin olumlu özelliklerini ön plana çıkararak beklenmedik bir şekilde onun kararını değiştirmeyi başarmış."
 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:13 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.